Pretnja po zdravlje Nišlija: Gigant propao, a opasni otpad ostao

Vesti 28. nov 202321:46 2 komentara

Na prostoru nekadašnje Elektronske industrije u Nišu, magacin u kome je nedavno izbio požar nije udaljen mnogo od zgrada i rezervoara u kome i dalje ima industrijskog otpada. Član nekadašnje Komisije koja je trebalo da popiše i ukloni zaostale hemikalije iz procesa proizvodnje ugašenog giganta, kaže da ni posle dve decenije opasni otpad nije uklonjen, a nema procene štete niti rizika po zdravlje građana Niša.

Tu gde je dim je mesto požara, a u neposrednoj blizini je i jedna zgrada i u njoj neki otpad. Deo otpada je ostao ispred. Sve to je na prostoru nekadašnje EIektronske industrije Niš.

Bivši radnik nas vodi u obilazak. Idemo od jednog do drugog rezervoara, kroz slomljene prozore pokazuje nam šta se nalazi u napuštenim i urušenim zgradama. Stižemo do njegovog starog radnog mesta.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

„Ja sam ovde radio od 1988. do 2008. godine, galvanizacija PP-a“, objašnjava Radiša Spasić, član Komisije za izmeštanje otpada i bivši radnik EI Niš.

N1: Jel možemo da uđemo?

„Možete“, kaže Spasić.

N1: Šta je unutra?

„Unutra, sve i svašta. Evo, sve se odmah vidi. Zaostale hemikalije iz procesa proizvodnje. To je sve opasan hemijski otpad iz radnih procesa koje smo imali ovde“, objašnjava Spasić.

Koji je tačno i koliko otpada ovde ima? Od Spasićevog radnog mesta do drugih zgrada sa hemikalijama, svaki pogled koji napravimo usput, je kadar koji ilustruje da su od nekadašnjeg velikog industrijskog giganta ostali veliki problemi.

„I ovo. Ovaj nije opasan, ali, takođe, jeste otpad. Stari autobus koji takođe služi za skladištenje otpada. Niko ne zna čiji je, ali znaju da je tu decenijama“, objašnjava on.

I tako decenijama. Nije da ništa nije rađeno, samo nije na terenu. Otpad nije uklonjen.

„To je veliki, skup i ozbiljan posao. Ali je ujedno to i mnogo mali posao, i mnogo je to mala para, u odnosu na to koliko je zdravlje građana Niša ugroženo prisustvom tih materija, na samo nekoliko kilometara od grada Niša“, kaže Slaviša Nešić, ekološki inspektor.

Ovo su reči gradskog ekološkog inspektora koji je sada u penziji. Bilo je, svojevremeno kaže, komisija i elaborata, a u eleborate je i on imao uvid.

„Pitanje koliko je tih materija otišlo u zemljište, u vazduh, u podzemne i površinske vode. Samo možemo da pretpostavimo, ali svakako treba da se digne glas i da se konačno te opasne materije uklone“, poručuje inspektor.

Stručnjaci kažu da je redosled postupanja da se utvrdi koliko i čega ima, da se ispita zemljište i voda, pa sve bezbedno uskladišti ili ukloni.

„Nažalost, u taj proces se nije ušlo ozbiljno, s obzirom na to da su neki počeli da rade i pre mene“, kaže inspektor Spasić.

N1: A jel ozbiljna situacija ili ne?

„Situacija je mnogo ozbiljna. Zamislite da se ovo desilo u blizini onih hemikalija da je izbio požar“, objašnjava inspektor.

Iako hemičar, nema prognozu šta bi se u tom slučaju desilo, jer kaže da se to ni u teoriji ne zna. Niko nikada neke hemikalije nije kombinovao, a Spasić se nada da neće ni saznati i da će proces uklanjanja opasnog otpada, koji traje dve decenije, konačno da počne.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare