Pretnje i uvrede, „Žene za mir“ bez mira pošto su osudile davanje para nasilniku

Vesti 03. avg 202219:25 > 19:293 komentara

Da su pretnje, zastrašivanje i uvrede uobičajena posledica ukazivanja na nezakonitosti i nepravde, kaže Ljiljana Nešić iz leskovačkog udruženja "Žene za mir", gde su svemu tome izložene od kada su javno osudile što je osuđeni nasilnik, odnosno udruženje koje vodi, dobio novac iz gradskog budžeta za projekat zaštite žrtava nasilja. O spornoj dodeli novca nadležni se do danas nisu oglasili.

„Žene za mir“ nemaju mira od kada su reagovale na to što je u Leskovcu novac za projekat zaštite žrtava nasilja dobila organizacija na čijem je čelu čovek dva puta osuđen zbog nasilja u porodici.

Povezane vesti

„Onako u prolazu mi je rekao – znam ko ti je ćerka. Istog dana je Mariju presreo i rekao znam koja kola voziš i da živiš sama. Pa je 12. bilo da zna da imam unučiće“, priča Ljiljana Nešić, iz organizacije „Žene za mir“.

I tako osam puta.

Osam obraćanja, sedam različitih lica.

Sve se dešava kada se vraćaju sa posla na potezu kod kancelarije u kojoj je udruženje.

A udruženje je u prostoru gde su na spratovima niže prostorije SNS-a.

Zbog ugrožene bezbednosti ostale volonterke su izmeštene – iz ovih prostorija, a neke i iz Leskovca.

Nešićeva, ipak, dolazi.

„Ja svoj aktivizam živim, to je moj identitet, sviđalo se to nekom ili ne. Ako zaličimo na institucije ugasićemo se same, nije potrebno da nam prete da će nas ugasiti“, naglasila je Nešićeva.

Poruke da bi ih trebalo ugasiti, brojne uvrede udruženju koje tri decenije pomaže ženama žrtvama nasilja, na portalima i društvenim mrežama ne prestaju. Presretanja na ulici su stala, kada su slučaj prijavile policiji.

„Od policijskog inspektora smo dobile instrukcije da obraćamo pažnju, izlazimo sa telefonima, ako se bilo šta desi da odmah zovemo“, navodi Nešićeva.

Ona kaže da se na pozive policiji ne oslanja, jer još nije razrešen napad iz 2016. godine, kada su dve žene povređene.

„To se ne dešava samo u Leskovcu, već u svim gradovima gde aktivistkinje ukazuju na nepravdu, na nešto što nije po zakonu i prosto ne sme da se dešava“, ističe ona.

Ali se dešava. „Žene za mir“ iz Leskovca dobile su podršku brojnih udruženja koja se bave zaštitom ljudskih prava.

Komentari

Vaš komentar