Pretnje smrću uredniku „Drvotehnike“ zbog teksta o prodaji drva iz državnih šuma

Vesti 13. jul 202214:45 > 15:07 2 komentara
Unsplash/Giorgio Trovato

Urednika časopisa "Drvotehnika" Dragojla Blagojevića probudilo je oko ponoći zvono fiksnog telefona putem kojeg su mu upućene pretnje, a Blagojević pretpostavlja da je pretnja reakcija na tekst "Raspodela sirovine iz državnih šuma pod velom tajne" objavljenom u julskom broju časopisa, koji je izašao iz štampe u ponedeljak, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

UNS je osudio pretnje smrću uredniku „Drvotehnike“ i pozvao nadležne organe da pronađu i podignu optužnicu protiv osobe koja mu je uputila pretnje.

Kako je rekao za UNS, Blagojević je u utorak uveče primio telefonski poziv od nepoznate osobe.

„Dragojlo, ti si? Je l’ to onaj pokojni, što je umro pre godinu? A nije, nije, tek će umreti“, poručio mu je muški glas, preteći mu da će tek videti ko je, kaže Blagojević. Dodaje da se na njegovo insistiranje muškarac predstavio kao Stanko Vasić, ali Blagojević sumnja da mu je to pravo ime.

Pretpostavlja da je razlog pretnji tekst o “šumarskim moćnicima koji drvo preprodaju po duplo većim cenama, a država sve to dugo toleriše ili podstiče”, kao i da raste izvoz drvnih sortimenata.

U tekstu se navodi da “domaći drvoprerađivači imaju velikih problema u snabdevanju sirovinom, otpuštaju radnike, uvoze sirovinu i imaju daleko veće troškove proizvodnje, a sve se to odražava na tržište i džep krajnjeg kupca”.

Blagojević je u sredu ujutru pozvao policiju i prijavio pretnje naglasivši da se oseća životno ugroženim i zamolio da nešto preduzmu.
Iz policije mu je odgovoreno da će ga kontaktirati.

U januaru 2020. Dragojlo Blagojević je prijavio policiji da ga je generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijašume“ Igor Braunović zvao telefonom i pretio zbog teksta „Zašto su inženjeri šumarstva ignorisali Dan Šumarskog“, rekavši da „čita njegove novine“ i da se „pita čime je to zaslužio“, a zatim se obratio rečima: „Naći ću način da ti se odužim. Vratiću ti, dobro ćeš videti“.

Posle pisanja UNS o ovom slučaju, Braunović se javio i rekao da jeste zvao telefonom urednika „Drvotehnike“, ali da mu nije pretio.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare