Pretučen sin Nenada Rašića, uhapšeno osam osumnjičenih

Vesti 22. feb 202120:28 > 23:4047 komentara
Izvor: N1

Osamnaestogodišnji sin srpskog političara sa Kosova Nenada Rašića, pretučen je oko podneva u dvorištu gimnazije u Lapljem selu. Smešten je u bolnicu. Večeras je uhapšeno osam lica.

Kosovska policija se upravo oglasila saopštenjem za medije u kojem je potvrdila da je u policijsku stanicu privedeno osam osoba osumnjičenih za napad u blizini škole u Lapljem Selu, od kojih je jedan maloletnik, prenosi KoSSev.

Iako ne potvrđuju da se radi o napadu na Rašićevog sina, kosovski mediji su već to javili, a informaciju je potvrdio i sam Nenad Rašić.

On je u izjavi za Kallxo potvrdio da je njegov sin prebijen danas metalnim predmetima i da je zadobio teške povrede lica i glave, te da su mu zubi polomljeni.

„Prihvatio sam da moram da platim cenu ideologije koju zastupam ali zaista nisam očekivao da će moj sin platiti tako neprirodnu cenu“, kazao je za ovaj medij Rašić.

Kurti: Izgleda da je zverski napad zbog njegovog oca

Večeras se oglasio i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

„Sa velikim žaljenjem smo primili vest da je danas u Gračanici 18-godišnji dečak Nikola Rašić zverski pretučen hladnim oružjem. Nikola je sin Nenada Rašića, poznatog srpskog demokratskog političara na Kosovu“, naveo je u obraćanju preko Fejsbuka.

„Čini se da je ovo razbojništvo nad Nikolom Rašićem organizovano i ima veze sa njegovim roditeljem koji nije slomljen, niti podvrgnut pritiscima i pretnjama Srbije. Verovatno, pošto nisu mogli da zaplaše Nenada Rašića, pretukli su njegovog sina Nikolu“, naveo je u poruci, dodajući da će u „novoj vladi“ raditi na tome da „da svi građani Kosova, bez obzira na nacionalnost, žive bezbedno“.

Kurti je apelovao na policiju i tužilaštvo da reše slučaj.

„Molim agencije za sprovođenje zakona da hitno reše ovaj slučaj i privedu zločince pred lice pravde, dok Nikoli želim pun i brz oporavak“, poručio je.

Ranije danas, objavljen je intervju sa Rašićem na portalu Indexonline, u kojem je još jednom kritikovao srpske lokalne vlasti na Kosovu, kao i vlast u Beogradu, preko onoga što vidi kao uskraćivanje njegovog izbornog prava da slobodno učestvuje u izbornoj trci na Kosovu proteklih osam godina, te da se sada posvetila veća pažnja kada se otvorilo pitanje na koji je način lista Adrijane Hodžić dobila glasove na poslednjim izborima.

Trajković: Rašića i mene Vučić nazvao „izdajnicima“, ukidaju mi obezbeđenje

„Nenada Rašića i mene je juče pred medijima kao ‘izdajnike’ prozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, danas je Nenadu brutalno pretučen sin na izlasku iz škole, a ja sam obaveštena da mi MUP Srbije ukida obezbeđenje jer nisam ‘više bezbedonosno ugrožena'“, objavila je na Tviteru predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

Ona je večeras tako reagovala na saopštenje Srpske liste, u kome se osuđuje prebijanje sina predsednika Progresivno demokratske partije Nenada Rašića.

Trajković je u maju 2019. godine potvrdila FoNetu da je dobila obećanu zaštitu policije, koju je zatražila zbog ugroženosti nje i njene porodice.

PKS za napad optužuje zvanični Beograd i Srpsku listu

Partija kosovskih Srba ocenjuje da je napad na sina Nenada Rašića naručen iz Beograda i Srpske liste preko izmanipulisanih mladića srpske nacionalnosti.

„Za nas su deca najveća vrednost i najveća svetinja. Batine nanete malom Nikoli Raśiću su naručene i mafijaške batine. Naručene iz Beograda i od Srpske liste, a sprovedene preko izmanipulisanih mladića srpske nacionalnosti. Jedan otac makar bio i „najgori“, a Nenad Rašić to sigurno nije, ne daje nikome za pravo da se na njegovu decu podigne ruka iz, odgovorno tvrdimo, političkih pobuda“, ističe se u saopštenju PKS.

Partija kosovskih Srba zahteva „najoštriju i najbržu reakciju policijskih i pravosudnih organa na rasvetljavanju ovog zla i kažnjavanje počinilaca“.

„Ludilo koje su Beograd i Srpska lista uneli među Srbima na Kosovu, mora da prestane momentalno i bez uslova. U svakoj drugoj opciji Beograd će biti totalni gubitnik, a Srpska lista moraće, htela ili ne, da preuzme odgovornost za posledice njenog medijskog linča protiv političkih protivnika“, dodaje se u saopštenju.

Podseća se da je „Oliver Ivanović politički linč platio životom, a Nikola Rašić zubima“.

„Ni jedan Srbin viśe neće plaćati ništa Srpskoj listi i ovde se stavlja jasna tačka između nas i njih. Zahtevamo najoštriju i najbržu reakciju policijskih i pravosudnih organa na rasvetljavanju ovog zločina i kažnjavanje počinilaca“, zaključuje se u saopštenju PKS.

Srpska lista: Dogovorena tuča

Ubrzo je stigao odgovor iz Srpske liste koja je saopštila da je Rašićev sin povređen u tuči koja je bila dogovorena između dve grupe mladića.

Zarad istine, svih građana ali i zbog odgovora onima koji neistinama žele da unesu nemir među Srbe na Kosovu i Metohiji, želimo da obavestimo javnost da je Nikola Rašić povrede zadobio u tuči koja je bila unapred dogovorena i organizovana između dve grupe momaka, navodi se u saopštenju.

Ta tuča, dodaje se, kao i povrede koje je Nikola zadobio nemaju veze sa politikom i Srpskom listom, ma koliko se Aljbin Kurti i Nenad Rašić trudili da to tako predstave i steknu po koji politički poen, pokušavajući da uprljaju veličanstvenu pobedu srpskog naroda na izborima kroz iskazanu podršku Srpskoj listi.

Petković: Zloupotreba dece

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Methiju Petar Petković izjavio je da sinhronizovani i dirigovani pokušaji iz Prištine da se napad u kome je povređen Nikola Rašić predstave kao vrsta navodnog političkog obračuna sa njegovim ocem Nenadom predstavljaju najobičniji spin i zloupotrebu dece u političke svrhe.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da je posebno bezočna laž koju pokušava da plasira lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti da je Nikola Rašić pretučen kao „žrtva politike svog oca, koji se nije savio ni potčinio Beogradu“.

Ovakve neutemeljene, opasne i pre svega lažne optužbe, direktan su pokušaj da se sakrije istina o kojoj danas bruji čitavo Kosovo i Metohija, a to je da je dečak, nažalost, povređen u ranije zakazanoj školskoj tuči, o čemu svedoče i snimci koji su se pojavili u svim albanskim medijima, ukazao je Petković.

Vjosa Osmani osudila napad

V.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani osudila je napad na sina Nenada Rašića i ocenila da se radi o napadu na demokratiju i slobodu pojedinca.

„Sada je jasno da je napad na njega nastavak pretnji i ilegalnog mešanja Srbije na Kosovu, u cilju zastrašivanja građana Srba“, kazala je ona u saopštenju.

Osmani je pozvala policiju da istraži ovaj slučaj.

Komentari

Vaš komentar