Prevodilac srpske policije označen kao vođa krijumčara – „jači od Avganistanaca“

Vesti 24. jun 202219:27 > 19:29 20 komentara

Ko je Alen Basil Dajub? Zvanično je prevodilac u brojnim organizacijama koje se bave migracijama, uključujući i Komeserijat za izbeglice i migracije Srbije, sudski tumač za arapski jezik, a radi i za srpsku policiju za koju prevodi u akcijama privođenja arapskih izbeglica. Istraživački portal BIRN razotkriva da Basil kontroliše krijumčarske rute na severozapadu zemlje, naplaćujući drugim krijumčarima mesto u blizini graničnih prelaza.

Rođen u Somboru kao dete Srpkinje i Sirijca, a u javnosti je poznat i kao ugostitelj i lobista za arapske investicije. Veze sa policijom, sa kojom Basil kao prevodilac ide na akcije hapšenja, daju mu ogroman autoritet u migrantskoj zajednici, objašnjava Saša Dragojlo, novinar BIRN-a.

POVEZANE VESTI

„Prevodilac srpske policije praktično je vođa jedne od kriminalnih grupa koja krijumčari ljude iz Srbije u Evropsku uniju. Oni su reketirali druge krijumčarske grupe, naplaćivali im po 20.000 evra mesto na granici“, kaže Dragojlo.

O Alenovom statusu svedoči snimak do kog je došao BIRN, a na kom je snimljen razgovor krijumčara koga zovu Šafik, sa jedne strane, i Alena i njegovog saradnika Abu Omara, sa druge strane. Na snimku se može čuti kako Alena nekoliko puta oslovljavaju sa „šefe“ tražeći od njega da bude medijator u sukobu oko nošenja oružja, piše BIRN.

Izvor blizak srpskoj policiji rekao je za BIRN da je Alenova i Abu Omarova grupa na severu zemlje postala dominantna. Nadjačali su, tvrdi, i Avganistance koji su do skoro bili glavni.

BIRN je došao do nekoliko snimaka, od kojih su dva objavljena na TikToku, na kojima Abu Omarovi ljudi, prema tvrdnjama izvora, tuku migrante pesnicama i motkama.

„Jedan krijumčar u okviru srpske policije uz pomoć njih organizuje jednu ozbiljnu krijumčarsku mrežu, za to postoje brojni dokazi koje smo mi skupili, snimci insajdera iz te priče, video snimci, i mislim da je dovoljno stvari da tužilaštvo reaguje“, rekao je Dragojlo.

Alen Basil je godinama razvijao kontakte i u poslovnim i političkim krugovima. Više izvora je navelo da se Alen hvalio svojim vezama sa ministrom policije Aleksandrom Vulinom, navodi se u tekstu BIRN-a.

„Izvori pominju Milenka Nikića, dugogodišnjeg Vulinovog saradnika sa kim je bio u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, Ministarstvu za socijalna pitanja, kao potencijalna veza. Mi znamo da je Nikić kontroverzna ličnost, mnogi ljudi koji se bave migracijama kritikovali su ga zbog sumnjivih poslova, a on je i uhapšen pre tri godine i trenutno mu se sudi za trgovinu uticajem“, dodaje Dragojlo.

Nakon objave teksta o Alenu Basilu sinoć je došlo do pucnjave u somborskom naselju Šikara, u blizini prihvatnog centra za migrante, a jedna osoba je ranjena. Prema informacijama novinara BIRN-a, sada krijumčarske grupe traže one koji su možda pomogli da informacije stignu do javnosti.