Preživeli logoraš: Jajinci tokom rata bili jedno od najvećih stratišta u Srbiji

Vesti 02. okt 202212:08 30 komentara
N1

Jajinci kod Beograda bili su jedno od najvećih stratišta tokom Drugog svetskog rata, na kome je pobijeno najviše građana u čitavoj porobljenoj Srbiji, izjavio je jedan od preživelih logoraša Slavko Milanović.

Milanović je u Spomen parku „Jajinci“, na ceremoniji povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu, rekao da je Beograd u to doba bio glavni grad u Evropi „sa najviše koncentracionih logora na svojoj teritoriji“.

„Pored Jajinaca ljudi su ubijani i u logoru na Banjici, Sajmištu, Zemunu i Topovskim šupama, i na drugim mestima. Jajinci su još jedno u nizu stratišta tokom Drugog svetskog rata gde su ubijani Srbi i pripadnici drugih nacija, svi koje su fašisti smatrali da im mogu predstavljati pretnju“, rekao je Milanović.

On je rekao i da Beogradski arhiv čuva imena 10.083 žrtve ubijene na beogradskom Sajmištu, što je podatak „koji do sada nije objavljen niti je dostupan javnosti“.

Milanović je naveo i da u logorima na prostoru Beograda, tokom Drugog svetskog rata, ima ubijenih bosanskih Srba čija su imena u arhivama tih logora, a da njihove porodice nikada o tome nisu zvanično obaveštene, niti su saznale gde su njihovi najbliži sahranjeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare