Preživeli o Holokaustu za N1 – kako je izgledao život na Balkanu tokom rata

Vesti 27. jan 202319:3011 komentara

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu. Spomeniku u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu, budućeg Memorijalnog centra.

U celom svetu se 27. januar obeležava kao dan sećanja na Holokaust, kada je Crvena armija oslobodila Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u Evropi. Preživeli osamdesetdevetogodišnji Jozef Baruhović priča nam kako je izgledao život njegove porodice na Balkanu tokom rata.

„Rođen sam… Ja sad kažem nažalost greškom u Sarajevu zato što je bilo vrlo teško vreme 1941. i kad nam je glava bila u torbi, znate… Te proklete ustaše, bili su vrlo nemilosrdni, gori od Nemaca i počeli su da tamane Jevreje…“, priča Baruhović.

Pročitajte još

Cela porodica Baruhović je preživela rat, uspeli su da se spasu begom u Albaniju gde su nekoliko godina delili stan sa nemačkim oficirima, seća se Baruhović.

„1944. godina povlačili su se iz Albanije i trebao im je prostor, stambene jedinice su im trebale i onda jedna komisija nemačka išla je po okolini te kasarne i tražila smeštaj za svoje vojnike i tako su došli do našeg stana. Mi smo živeli u nekom kućerku sa dve sobe, jedna je bila prazna u drugoj smo bili mi. I tako je nastala i ta simbioza između nas i vojnika. Mi smo već gladovali, finansije su bile vrlo tanke, mati im je neki put skivala neki mesni doručak, oni su nama davali malo hrane“, seća se on.

Od Holokausta je prošlo 78 godina, više od šest miliona nedužnih žrtava je izgubilo živote zbog toga što su pripadali drugoj veri i naciji.

Zaborav i ćutanje nikada neće biti naše opredeljenje, poručio je izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković.

„Naspram mesta gde niče savremeni Beograd, moderna Srbija, ovde na Starom sajmištu, stotinak metara iza nas mi obnavljamo kulu nekadašnjeg koncentracionog logora u nadi da će to biti, i delujući u smeru da to bude začetak velikog memorijalnog centra“, rekao je on.

A drugi memorijalni centar, kaže Selaković, biće podignut, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Repubilike Srpske Milorada Dodika, u Donjoj Gradini, koji će biti posvećen žrtvama Jasenovca.

Komentari

Vaš komentar