Prijavila progonitelja, ali institucije ćute, zvali je – kad je on pisao Vučiću

Vesti 27. jan 202309:46 170 komentara

Prošlo je više od tri godine od kako je Jelena prijavila svog progonitelja, a on dobio zabranu prilaska. Istu tu zakonsku meru krši kada predsedniku Srbije šalje poruku da želi da Jelenu ubije pištoljem. Pištolj je zaplenjen, ali sve do danas Jelena nema informaciju o tome gde se njen progonitelj, koji joj preti smrću, nalazi. Svoj život opisuje rečima da se svakog jutra budi u strahu. "Nikad niste dovoljno spremni za tako nešto, za situaciju u kojoj mi policija kaže da to nije nasilje - 'zašto sam ja uznemirena zato što je on mlad i bolestan'", kaže Jelena Riznić za N1.

Koliko su i da li su uopšte ozbiljno shvaćeni slučajevi prijave proganjanja? Kolika su prava žrtava u ovakvim slučajevima i zašto institucije sporo rade? Jelenina priča počinje na fakultetu 2016. da bi se nastavila do 2018.

„Kada ja dobijam jako dugu poruku gde on meni kaze da je ‘od prvog trenutka fiksiran na mene’. To su njegove reči. Ja sam njega odbijala, ali je on ‘osećao da je to moje NE ustvari DA, i da treba da mi da više prostora da to svoje DA izrazim“, priča Jelena.

Nakon što ga je, kaže, odbila pisano, on je počeo da je vređa i da joj preti.

„Ja sam njega blokirala na svim mrežama i nismo imali kontakta do 2019. kada je počeo opet da mi se javlja. I trenutak kada sam shvatila da moram nešto da uradim i da to nije neka prolazna simpatija, je trenutak kada mi je napisao da će biti šta god bude ali da neće biti bez mene. On kreće da se obraća i mojim prijateljicama, i njih proganja na neki način. I te godine podnosim krivicnu prijavu, u septembru 2019. on se vraća na fakultet, počinjemo da se srećemo na hodnicima, gde je on preteći nastrojen prema meni“, dodaje.

„Nije filozofski ćutati“

Tada ga je, navodi, prijavila upravi fakulteta.

„Završava se tako što tadašnji dekan, koji organizuje tribune ‘Nije filozofski ćutati’ kaže da to nije zapravo proganjanje, nego udvaranje. Ja sam podnela krivičnu prijavu, ali to za fakultet nije dovoljno“, rekla je.

Proganjanje je 2016. uvedeno kao krivično delo. Problem je nepoverenje institucija.

„Mi stalno apelujemo na sve koji su žrtve da prvo se obrate bilo kojoj NVO da bi dobili informacije šta su njihova prava, da bi znali kada prijavljuju, da odu tamo spremne, ako policajac kaže da nije krivično delo, da one mogu da argumentuju“, savetuje Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

I naglašava da, na žalost, živimo u takvoj državi da građanin mora da nekad i bolje zna do institucija šta su njegova prava, ne bi li uspeo da ih zaštiti.

Jelena poznaje zakon i svoja prava, ali…

„Ja kažem da je po krivičnom zakoniku to nasilje, nakon čega mi kažu – aha, vidimo da ste pravno potkovani. Sve u njihovom nastupu je bilo strašno, išli su na to da ja to pustim, da nije nasilje, da je on u lošem stanju. Ja njih pitam, dobio je pritvor 48 sati, a onda mi inspektor kaže – vi ne biste ni znali za ovo, da Vas ja nisam zvao“, priča.

A ono što joj je tužilac rekao je, prema njenim rečima, bilo nedopustivo.

„Tužilac je rekao da je zaboravio na moj slučaj, zaboravio je da pozove drugu svedokinju, kaže mi da ‘dođem u ponedeljak’. Ja odlazim posle 10-ak dana, gde mi on kaže da ne može da se bavi mnome, pita me što sam došla, kao da ja volim da idem u Palatu pravde… I kaže mi da je moj dolazak sukob interesa, kao da se još neko bori za moj interes, osim mene“, izjavila je Riznić.

„Vučić je oštećena strana, a ne ja“

Ona ni dan danas ne zna šta se dešava s njenim progoniteljem, jer se slučaj vodi kao poverljiv.

„Do avgusta prošle godine ništa nisam znala. Da bi me onda pozvali iz Odeljenja za visokotehnološki kriminal, da dođem i dam im izjavu povodom slučaja. Odlazim i saznam da je čovek koji me proganja toliko dugo tog dana napisao na profilu Aleksandra Vučića da želi da ubije ženu koja mu je upropastila život, i oni onda po službenoj dužnosti ga privode i zaplenjuju mu pištolj. Ja ne mogu da saznam gde je on, jer nisam oštećena strana, jer je prijava došla iz Predsedništva. I zapravo je oštećena strana Vučić, a ne ja“, čudila se Jelena.

Na pitanje šta može dalje, Vanja Macanović kaže:

„Ona mora biti oprezna, jer ne zna gde se nalazi, to je nekad gore od proganjanja koje ste doživeli. Jer nikad ne znate da li će ta osoba da izađe pred vas, povredi vas ili ne daj Bože, ubije“

Jelena Riznić  je na svom profilu na društvenim mrežama nedavno napisala:

„Ako sledeći put inicijali u slučaju femicida budu moji, moje pitanje je da li će i tada mediji govoriti o tragediji? Jer ja znam da neće biti. Biće ubistvo koje je moglo da bude sprečeno, mnogo puta. Znaću da sam plakala, svađala se, pretila, zahtevala da nekom nešto uradi, a tužilac mi na to rekao da je – zaboravio. Volela bih da sam i ja zaboravila. I biće nešto za šta postoje krivci, a to nije samo moj progonitelj. To su i institucije koje me nisu slušale. Iste one koje su ubile dvogodišnju devojčicu i više od dvadeset žena prošle i svake prethodne godine“.

Kosana Beker iz organizacije FemPlatz kaže za N1 da je sve to „veliki alarm“.

„To je takav alam veliki, a brine me dodatno da on je imao oružje. Posedovanje oružja su faktori rizika za femicid. Na ovom primeru se vidi koliko je slab naš sistem. Ona je na vreme izašla i prijavila, sada je na sistemu da reaguje, a nikada ne znate šta će nekome biti ta neka tačka koja će preliti“, kazala je.

A Jelena, kako kaže za N1, sumnja da je za nereagovanje institucija jedan od razloga njeno prisustvo na protestu ispred Informera prošle godine, zbog intervjua sa silovateljem.

„Moje pitanje koje izbegavam da postavim je – da li me neko kažnjava zbog protesta, jer sam bila jedna od žena na protestu. Ja mislim da je to zbog toga. Naravno da znaju šta se dešava, zašto se ovo odlaže i dalje, ništa predistražno se nije desilo, neki minimum. Ne znam da li me neko kažnjava ili su institucije do te mere trome pa da je ovo neki standard“, upitala se.

Sa suzama u očima kaže da jedino želi – da bude slobodna.

„Ovo je situacija u kojoj ja ne želim da budem. Ovo radim da bi se nešto započelo, a ja tek treba da idem kroz ceo proces. I ne maštam o osveti, jer ne postoji ništa što ja mogu njemu da uradim ili institucijama, da njih boli dovoljno koliko ovo mene boli svakog dana“, rekla je Jelena Riznić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare