Prijavljeno seksualno uznemiravanje u vrtiću, vrtić kaže – istraživanje razlika

Vesti 08. feb 202316:59 91 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Beogradski mediji su objavili da su roditelji prijavili vršnjačko nasilje i seksualno uznemiravanje u vrtiću "Povratak prirodi" u Zemunu. Iz ove Predškolske ustanove odgovaraju da je u pitanju bilo "neprimereno istraživanje polnih razlika" i da se putem roditeljske Vajber grupe "na osnovu površnih i netačnih informacija" raširila panika među roditeljima. Više javno tužilaštvo je saopštilo da je roditelj slučaj prijavio policiji, ali da nema elemenata krivične odgovornosti deteta, već je policiji naloženo da istraži postojanje eventualne krivične odgovornosti vaspitača u vrtiću.

Više javno tužilaštvo je saopštilo da je policijskoj stanici Zemun roditelj prijavio da njegovo dete od pet godina ima povrede po telu, koje mu je nanelo dete istog izrasta u vrtiću.

“Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna. Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. Takođe je naloženo da se izvesti prosvetna inspekcija kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti”, saopštilo je VJT.

Mediji su prethodno preneli da je grupa roditelja policiji prijavila navodno vršnjačko nasilje i seksualno uznemiravanje koje se desilo u jednom privatnom vrtiću u Zemunu. Prema prijavi roditelja, dva dečaka predškolske grupe su svog vršnjaka maltretirala u toaletu, tako što mu je jedan držao ruke a drugi stavljao prste u analni otvor, „napravivši mu podlive u pomenutoj regiji“, prenosi Blic prijavu roditelja.

Dodaje se da roditelji sumnjaju da su ista dva dečaka u prethodnom periodu na isti način uznemiravala još jednog dečaka.

„Drugi dečak apsolutno odbija da priča na ovu temu, zbog čega roditelji osnovano sumnjaju da je i on žrtva ovakvih događaja od strane dečaka iste grupe. Takođe, navodimo da postoji još dece koja ne žele da razgovaraju na ovu temu ili daju samo kratke i nepotpune odgovore svojim roditeljima koji pokušavaju da saznaju da li su i oni eventualno bili žrtve pomenutih događaja“, piše u prijavi.

Iz vrtića „Povratak prirodi“ za medije odgovaraju da su roditelji prijavili da je u grupi predškolaca primećeno „neprimereno istraživanje polnih razlika“, posle čega su obavljeni individualni razgovori sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualni sastanci sa roditeljima te dece.

„Stručni saradnici i vaspitači su sa decom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. Kroz razgovore su deca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predočene su im posledice narušavanja sopstvene i tuđe intime“, kažu iz PU „Ppovratak prirodi“.

Ističu da navedneom ponašanju, uzimajući u obzir razvojni uzrast dece, ne treba davati seksualne konotacije.

„Na ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor… Komunikacija roditelja putem Viber grupa, na osnovu površnih i netačnih informacija, dovela je do nekonstruktivnog delovanja i širenja panike među roditeljima“, ističu iz vrtića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare