Prilikom privođenja u Novom Sadu korišćen zahvat zbog kog je Flojd umro

Vesti 21. jul 202215:08 > 15:50 281 komentara
novi sad, protest, nasilje, sporna fotografija, koleno, vrat, prebijanje, privodjenje
021.rs

Fotografija koju je objavio portal 021 pokazuje da su muškarci u civilu prilikom savladavanja i privođenja demonstranta u Novom Sadu primenjivali potez zbog kojeg je u Mineapolisu 2020. preminuo Džordž Flojd.

Pročitajte još:

Društvenim mrežama se širi fotografija, koju je napravila reporterka portala 021.rs tokom protesta u Novom Sadu, a  na kojoj se vidi kako jedan muškarac u civilu drži koleno na vratu muškarcu koji je učestvovao u protestima zbog donošenja Generalnog urbanističkog plana (GUP) u Novom Sadu.

Kako se vidi na snimcima 021.rs, privedeni muškarac je uz pomoć više osoba pokušavao da otme štit pripadnicima policije, prilikom čega je jedan policajac oboren na zemlju.

Isti potez korišćen je i prilikom hapšenja Džordža Flojda u Mineapolisu u SAD. Smrt je nastupila pošto mu je policajac Derek Šovin klečao na vratu osam minuta i 46 sekundi. Šovin je zbog ubistva Flojda osuđen na 21 godinu zatvora.

Neredi koji su se u julu 2020. desili u Beogradu otkrili su da i srpska policija koristi istu metodu prilikom privođenja.

Snimak N1, nastao prilikom drugog današnjeg privođenja u Novom Sadu, pokazuje da su muškarci koji su savladavali demonstranta dobijali naređenje „bez upotrebe“, „bez upotrebe“, koja je najverovatnije značila da se nad demonstrantom ne primenjuje sila.

TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare