Pripadnicima Vojske Srbije uručene američke vojne Medalje za dostignuće u zajedničkoj službi

Vesti 17. apr 202416:07 13 komentara
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Majoru Mladenu Šaponji, potporučniku Luki Adamoviću i potporučniku Filipu Stankoviću dodeljene su američke vojne Medalje za dostignuće u zajedničkoj službi (Joint Service Achievement Medal - JSAM).

JSAM je medalja za dostignuće u okviru zajedničke službe koja se izuzetno retko daje pripadnicima drugih vojski osim SAD.

Šaponja, Adamović i Stanković su pohađali kurseve na vojnim školama u SAD i postigli izuzetne rezultate, saopšteno je.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je na ceremoniji dodele medalja da se nikada nije dogodilo u Evropi da svi pripadnici oružanih snaga koji su poslati iz neke zemlje u SAD, kurseve završe među najboljima.

Pročitajte još

Dodao je da je statistička mogućnost za to jako mala, ali da nije iznenađen je „Srbija uvek šalje najbolje i srpski vojnici uvek pružaju najbolje od sebe“.

„Ovo je neobičan događaj, ali je veliko zadovoljstvo prisustvovati mu, jer srpska i američka vojska imaju dosta toga zajedničkog. Pohađamo međusobno kurseve, imamo zajedničke vežbe i dosta toga radimo zajedno. Delimo ideje i prakse“, rekao je Hil.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović izjavio je da je obrazovanje u vojnim institucijama SAD značajno doprinelo unapređenju sposobnosti srpskog vojnog osoblja.

„Zahvalni smo američkoj vladi za priliku da se naši pripadnici obrazuju na prestižnim vojnim institucijama u SAD“, rekao je i dodao da vojnici iz Srbije godišnje učestvuju u oko 30 aktivnosti u inostranstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare