Pripremno ročište u postupku protiv Šarića i drugih, pročitane optužnice

Vesti 10. apr 202317:16 > 17:55 3 komentara
TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Posle pet odlaganja, ipak je počelo pripremno ročište u postupku protiv Darka Šarića i advokata Dejana Lazarevića i još drugih 13 osoba za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika Nebojše Joksovića, ali i brojna druga krivična dela.

Predsednik sudskog veća u ovom postupku otklonio je procesne nedostatke kako bi se ročište konačno održalo.

Nakon što je pročitana optužnica, svi prisutni okrivljeni su se izjasnili da nisu krivi.

POVEZANE VESTI

Pripremno ročište nije završeno, nastavlja se 27. i 28. aprila, kako bi se advokati odbrane upoznali sa novim dokazima koje je predložilo tužilaštvo i onda se izjasnilo o tome, rekao je za N1 advokat Veljko Delibašić, koji brani dvojicu pripadnika MUP-a Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića.

Podsetimo, kako je N1 ranije danas saznao, u petak je stigao opoziv punomoćja Danila Šarica koji brani Duška Šarica u ovom postupku.

Ubuduće će jedini advokat Duška Šarica biti Radoslav Baćović koji, kako saznajemo, ima lekarske intervancije van zemlje.

U međuvremenu, advokat Dalibor Katančević, koji brani Darka Šarića i Bojana Stanojkovića, je preko zamenika dostavio podnesak u kojem navodi da je na službenom putu u Crnoj Gori i da se razboleo, pa je svoj povratak odložio za sutra, za kada je takođe zakazan termin za pripremno ročište u ovom postupku.

Naime, pet prethodnih pripremnih ročišta je do sad odloženo uglavnom zbog odsustva pojedinih branilaca zbog bolesti, ali i zato što su advokati odbrane na prethodnom ročištu tražili izuzeća postupajućeg predsednika sudskog veća i predsednika Višeg suda u Beogradu. Te zahteve je Apelacioni sud odbio kao neosnovane.

U ovom postupku na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal osim Darka Šarića i Dejana Lazarevića nalaze se i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (ranije Uroš Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić i Duško Šarić.

U pritvoru su Darko Šarić, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, kojima je 29. marta 2023. krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu produžilo je pritvor u trajanju od 60 dana zbog opasnosti od bekstva i da će ponoviti isto krivično delo. Takođe, u pritvoru je i Uroš Radovanović (ranije Mišić).

U bekstvu su i dalje sedmorica optuženih: Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Milan Vučinić, Arso Šarić i Duško Šarić.

Kako je tužilaštvo navelo u optužnici Darko Šarić je napravio plan sa svojim saradnicima da se iz „bezobzirne osvete“ ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku protiv Šarića za šverc 5,7 tona kokaina.

Kako u tome nisu uspeli, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića, kako bi na taj način izgubio status svedoka saradnika. Sve to je Šarić, dok je bio u pritvoru, sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima dogovarao u porukama kroz Skaj aplikaciju, za zaštićenu komunikaciju, na kriptovanom telefonu. To je otvorilo i pitanje, koje je do danas bez odgovora, kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u jednom od najstrože čuvanih pritvora u zgradi Specijalnog suda.

Darka Šarića je Apelacioni sud pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Osim što je Apelacioni sud Šarića osudio na nižu kaznu zatvora (za godinu dana) od svoje prvobitne presude, Šarić je dobio manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića koji je tada osuđen na 15 godina zatvora.

Zbog toga što se Darko Šarić i dalje nalazi u privoru, on još uvek nije na izdržavanju kazne po ovoj presudi.

Takođe, u toku je još jedan postupak protiv Šarića. Reč je o ponovljenom postupku za pranje više od 20 miliona evra, za koje se sumnja da su stečeni švercom narkotika. Šarić je za to krivično delo bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se njemu i ostalim optuženima u tom postupku sudi ispočetka.

Pripremno ročište je inače po zakonu zatvoreno za javnost i tek kada se ono završi i zvanično počinje suđenje koje je javno te i mediji mogu da ga prate. Tokom pripremnog ročišta tužilac za organizovani kriminal treba prisutnima da pročita optužnicu, optuženi će se kratko izjasniti o krivici, a tuzilac i odbrana će predložiti dokaze koje će izlagati tokom suđenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare