Pripremno ročište za Jovanjicu 2 zakazano za jun, Koluvija ima novog advokata

Vesti 06. apr 202210:43 > 12:36 7 komentara
N1

Kako N1 saznaje, Predrag Koluvija dao je punomoćje novom advokatu u postupku poznatijem kao Jovanjica 2. To je za N1 potvrdio advokat Veljko Delibašić branilac okrivljenog Branislava Radosavljevića, koji kaže da je novi advokat tražio vreme da se upozna sa predmetom.

Novi advokat Koluvije je Ivan Bajazit, koji ga brani i u postupku Jovanjica 1 od prošlog ročišta u martu ove godine, za N1 su potvrdili iz Višeg suda.

Podsetimo, Koluvija od maja 2021. godine ima advokata po službenoj dužnosti u postupku Jovanjica 2, jer je prethodno otkazao punomoćje svim svojim braniocima u ovom postupku.
Njegov doskorašnji advokat po službenoj dužnosti Aleksandar Živanović, od februara 2022. zastupa ga i u postupku Jovanjica 1.

Već 11 meseci odlaže se pripremno ročište u postupku Jovanjica 2.

POVEZANE VESTI

Ročišta su do sada odlagana zbog niza različitih razloga – nepojavljivanja nekog od advokata odbrane, zatim uoči jednog ročišta prvookrivljeni Predrag Koluvija otkazao je punomoćje svim svojim braniocima. Razlog za odlaganje bio je i taj što je na jednom od ročišta traženo izuzeće postupajućeg sudije, što je kasnije odbijeno. Često se i neko od okrljivljenih nije pojavio u sudu zbog zaraze koronavirusom ili smrtnog slučaja u porodici.

Prvookrivljeni u ovom postupku, kao i u Jovanjici 1, je Predrag Koluvija, vlasnik imanja Jovanjica na kom je u novembru 2019. godine pronađena najveća plantaža marihuane u Evropi. Njega obe optužnice označavaju kao organizatora kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu.

Osim Koluvije, u Jovanjici 2, je još osmorica okrivljenih, među kojima su uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi koji se sumnjiče da su bili Koluvijin „prsten zaštite“ i da su mu dok je ilegalno uzgajao marihuanu, pribavljali poverljive informacije iz policije, falsifikovane službene isprave, kao i specijalne policijske registarske tablice.

Ranije predlog zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna, je bio da se dva predmeta u slučaju Jovanjica spoje u jedan, kako bi se izbegla opstrukcija.

Odluku o tome razmatraće sudsko veće, ali tek kada se konačno i završe pripremna ročišta u Jovanjici 2. U ovom trenutku ova dva postupka su u različitim fazama jer glavni pretres u Jovanjici 1 traje već godinu i po dana, a u Jovanjici 2 ni pripremno ročište nije završeno.

Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 650 kg osušene marihuane i 65.500 stabljika kanabisa.

Inače po zakonu, pripremno ročište je zatvoreno za javnost i tek kad se ono završi može da počne glavni pretres koji je javan i mogu da mu prisustvuju novinari.

Naredni termin za pripremno ročište zakazan je za 10. jun 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare