Desničari blokirali saobraćaj ispred zgrade Vlade Srbije na sat vremena

Vesti 24. mar 202313:13 > 17:33 214 komentara

Pristalice stranaka koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom blokirale su na sat vremena saobraćaj ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu, pa su se razišli. Na protestu su tražili odbacivanje evropskog predloga za Kosovo, ostavku predsednika Aleksandra Vučića i raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji.

Učesnici skupa nosili su transparente „Srbija pamti“, „Vučiću ostavka“, „Ne kapitulaciji“ i „Nikad NATO“.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je agenciji Beta uoči početka skupa da će slične „blokade upozorenja“ danas biti ispred Pokrajinske vlade u Novom Sadu i ispred gradskih uprava u Nišu, Kruševcu, Čačku, Loznici i Šapcu.

„Ideja je da ovo bude početak protesta upozorenja koji će biti održani u narednom periodu“, kazao je lider Dveri i dodao da su ranije danas protestni skupovi održani u Vrbasu, Lazarevcu i Aranđelovcu.

Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije ranije su najavili da će tim skupovima obeležiti i 24. godišnjicu početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

U Nišu odata pošta žrtvama bombardovanja i zatraženo odbacivanje sporazuma

U Nišu su pristalice stranaka opozicione desnice danas odale poštu žrtvama NATO bombardovanja 1999. i tražile odbacivanje prihvaćenog evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Na skupu ispred Skupštine grada, čiji učesnici su nosili transparente „Vučiću pregazio si Ustav“, i „Ne kapitulaciji“, tražena je ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog prihvatanja tog sporazuma.

Predstavnci lokalnih odbora Dveri, stranke Zavetnici i Nove Demokratske stranke Srbije , optužili su Vučića i da je prihvatanjem evropskog plana za Kosova, pogazio Ustav Srbije.

Predsednica Gradskog odbira Dveri Tamara Milenković Kerković je istakla da je međunarodno pravo ;pregaženo 24. marta 1999, kada je počeo nepad NATO-a na SRJ, a da je sada Vučić prihvatanjem tog plana pogazio sve zakone Srbije. Predstavnik stranke Zavetnici Vili Hadžić je kazao da se prihvatanjem sporazuma „kompletna srpska duhovna baština na Kosovu predaje u ruke lažnih Ilira“.

Predstavnik Nove DSS Zoran Stojanović nazvao je Vučića „najvećim izdajnikom u istoriji srpskog roda“ i ukazao da „niko nema pravo da daje ono što su nam očevi i dedovi ostavili u nasleđe“.

Protest i u Zrenjaninu

Sa srpskim zastavama i transparentima „Kosovo je Srbija“ i „Ne prodajem veru za večeru“, predstavnici državotvorne opozicije u Zrenjaninu izrazili su  nezadovoljstvo okupljanjem na gradskom trgu zbog činjenice da se oko Kosova uopšte pregovara.

Oni su podsetili da je na današnji dan, pre 24 godine, organizacija NATO izvršila agresiju na Srbiju i posle 78 dana bombardovanja, gde je stradalo nekoliko hiljada nedužnih ljudi, civila i dece, usledio Kumanovski sporazum.

„Tim Kumanovskim sporazumom stupila je na snagu Razolucija 1244, a koja je i danas važeća, Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije. Pitamo se svi ovde okupljeni u Zrenjaninu, zbog čega naša vlast na čelu sa predsednikom ne poštuje međunarodno pravo a istovremeno krši i Ustav. Svu odgovornost snosi Aleksandar Vučić i kao narodni poslanik ga pozivam da podnese ostavku i raspiše izbore na svim nivoima“, naveo je narodni poslanik iz redova Nove DSS Zoran Sandić.

Komentari (214)

Vidi sve komentare