Priština i Tel Aviv uspostavili diplomatske odnose

Vesti 01. feb 202115:45 > 19:27 82 komentara

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla i šef izraelske diplomatije Gabrijel Aškenazi potpisali su sporazum kojim uspostavljaju diplomatske odnose Prištine i Tel Aviva.

Sporazum je potpisan kontaktom preko video-linka. Ministri su sporazume potpisali u Prištini i Jerusalimu a dokumenti će kasnije biti razmenjeni, preneo je RTS.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa dogovoreno je Vašingtonski sporazumom Prištine i SAD 4. Septembra.

Kosovski ambasador u Izraelu biće Ines Demiri.

Hoti: Probijena blokada

Premijer Kosova na dužnosti, Avdulah Hoti rekao je da je uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa državom Izrael Kosovo probilo blokadu priznanja.

„Danas smo probili blokadu priznanja za Kosovo. Drago mi je što smo stigli do ove tačke. Čestitam Ministarstvu spoljnih poslova na sprovođenju svih procedura kojima su danas formalizovani diplomatski odnosi dve zemlje“, rekao je Hoti.

Zahvaljujući američkoj podršci, prema njemu, država Kosovo se konsoliduje u međunarodnoj areni sa prijateljima i Bliskim istokom.

„Današnja konkretizacija diplomatskih odnosa dve zemlje jasno pokazuje efekat i važnost sporazuma od 4. septembra u Beloj kući i grešili su oni kritičari koji su taj sporazum neprestano kritikovali, čak ne prihvatajući ni priznanja od Izraela koje je ovaj sporazum doneo“, rekao je Hoti.

Hoti je rekao da je tokom današnjeg dana potpisano još nekoliko sporazuma koji jačaju saradnju dve zemlje.

Osmani: Jaki odnosi, zasnivaju su se na solidarnosti i prijateljstvu

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ocenila je da su međusobni odnosi zasnovani na solidarnosti i prijateljstvu dva naroda.

„Odnosi naša dva naroda su u prošlosti bili jaki i zasnivali su se na solidarnosti i prijateljstvu. Čin uspostavljanja diplomatskih odnosa otvara put za produbljivanje bilateralne međuinstitucionalne saradnje, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa“, kazala je Osmani.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare