Priština potražuje još jedan eksponat, Beograd podseća na spaljenu crkvu

Vesti 21. jan 202313:198 komentara
Izvor: Ministarstvo kulture Kosova/KoSSev

Antropomorfna figurica od terakote, otkrivena u Mitrovici, najnoviji je eksponat koji od Beograda potražuje Priština. Zvanični Beograd je i ovoga puta reagovao fotografijom zapaljene crkve.

Ujedno, kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta tvrdi da je ova figurica „poslednji put viđena u svom domu pre više od 20 godina“, piše KoSSev.

I za ovaj eksponat, ovo ministarstvo tvrdi da je jedan od 1.247 predmeta „ukradenih iz Srbije tokom rata na Kosovu“.

POVEZANE VESTI

„Borba za restituciju naših eksponata neće prestati dok ne vratimo ovu figuricu, kao i svih 1.247 umetničkih dela – ukradenih od Srbije tokom rata na Kosovu“, poručili su.

Kao u prošlim potraživanjima, i ovoga puta su ponovili da „samim tim što ne vraća artefakte, Srbija krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“.

Ovo je ujedno treće potraživanje Prištine od početka ove godine.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u prethodnom periodu se u više navrata oglašavalo i srpsko ministarstvo kulture, navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Takođe, u sklopu reakcija na zahteve iz Prištine objavljuju fotografije uništenih i spaljenih crkava, kako bi ukazali na ono za šta misle da je pravo stanje artefakata, tj. kulturne baštine na Kosovu.

Ovoga puta, oglasili su se objavom fotografije zapaljene crkve Uspenja Presvete Bogorodice u opštini Uroševac.

„Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“, ponovili su i ovog puta.

Sa druge strane, naglašavaju da je Srbija članica UNESCO-a i potpisnica kulturnih konvencija, koje poštuje i posvećeno sprovodi.

„Zato je krajnje licemerno pozivanje Prištine na konvencije UNESCO-a, posebno imajući u vidu njihov odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na UNESCO-voj listi kulturne baštine u opasnosti“, poručili su iz ovog ministarstva.

Komentari

Vaš komentar