Priština upozorava da je ovo „poslednja šansa“, promenjeno tek devet tablica

Vesti 02. okt 202219:2225 komentara

Rok za preregistraciju srpskih tablica na Kosovu koji je dala vlada Kosova polako curi a nakon što je to više puta učinio kosovski premijer sada se na srpskom jeziku obratio i ministar unutrašnjih poslova Kosova. Kaže nakon 1. novembra neće biti moguće voziti ilegalne tablice. Petar Petković odgovara Srbi istrajni da se neće odreći legitimnih srpskih tablica. Analitičari kažu pregovori se odvijaju, bez saglasnosti Beograda neće biti mirnog rešenja.

Prvi od dva meseca, prema roku koji je odredila Vlada Kosova, za preregistraciju srpskih tablica gradova na Kosovu je istekao. Do sada je na RKS tablice prešlo devetoro vlasnika automobila. Prema dostupnim informacijama ima između 8.000 i 9.000 vozila koja podležu toj meri.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjal Svečlja obratio se video porukom Srbima sa severa Kosova.

„Dvomesečni proces poslednja je šansa za sve vlasnike koji poseduju vozila sa nelegalnim tablicama da ih vrate na RKS tablice. Nakon ovog datuma vozila sa nelegalnim tablicama neće moći da saobraćaju na teritoriji Republike Kosovo, kao ni na graničnim prelazima“, upozorio je Svečlja.

Dželjalj Svečlja
N1

U ovoj izjavi nije jasno kako će vlasnici srpskih tablica sa prebivalištem na Kosovu da vrate na RKS jer su u pitanju tablice koje većina, od onih na koje se mera odnosi, nije ni imala.

Odgovor kosovskom ministru stiže od direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

„Sa svakim novim video spotom koji objave Aljbin Kurti ili njegov posilni Dželjalj Svečlja, Srbi na Kosovu i Metohiji odlučniji su i čvršći u nameri da se neće odreći svojih legalnih i legitimnih registarskih oznaka koje izdaje država Srbija. Tablice KM ne mogu biti nezakonite, jer ih izdaju organi Republike Srbije u skladu sa svim zakonskim procedurama na svojoj teritoriji i prihvaćene su svuda u svetu“, poručuje Petković.

KS tablice, koje u Beogradu nazivaju statusno neutralnim takođe je izdavao kosovski MUP kao i RKS. Petković podseća na njihovo ukidanje i kaže da je to nezakonito.

I nastavlja niz: formiranje baza kosovske policije na severu Kosova, odbijanje preuzete obaveze u Briselu o formiranju zajednice srpskih opština.

„Intenzivan pregovarački proces odvija se iza tišine“

miodrag marinković km
N1

Pored medijskih prepirki Beograda i Prištine, Miodrag Marinković iz Kosovske Mitrovice proces opisuje jednom rečju.

„Tišina… Ona je jako simptomatična s obzirom da se na terenu i ranije pokazalo koliko taj proces može biti rizičan i po bezbednost i po stabilnost celog regiona. A meni govori da se iza te tišine u javnosti ustvari odvija jedan intenzivan pregovarački proces u kojem se traže rešenja koja će preduprediti potencijalnu eskalaciju na terenu“, ocenjuje Marinković.

Do mirnog rešenja se, kaže, ne može doći bez saglasnosti Beograda, a jednostrana primena mera može dovesti do incidenata. Veruje da su zapadne diplomate svesne rizika koji ističe 1. novembra.

Poruku jednog od zapadnih diplomata, izaslanika nemačke Vlade, da Priština ne treba da se plaši rasprave o Zajednici srpskih opština i da neće biti prihvaćeno stvaranje „nove Republike Srpske”, vidi kao onu koja je više upućena Prištini. Po njegovom mišljenju Saracin poručuje da će ZSO biti formirana a da izjava ne otkriva mnogo.

„A na isti način vidim i poruku predsednika Srbije. On je dvosmislen i nedorečen na tu temu proteklih godina. Tačnije svih ovih godina jedina specifična stvar koja je došla od predsednika Vučića je da je on bio za razmenu teritorija, što je propali plan koji je uništila baš Nemačka. A ono što je plan B mi do sada nikada nismo mogli da čujemo niti da naslutimo iz ovakvih populističkih izjava kakve smo čuli nedavno“, podseća Marinković.

Predsednika ćemo čuti, kako je najavljeno, 8. oktobra. Možda tada saznamo nešto više o dijalogu ali i kako će sever Kosova dočekati još jedan prvi u mesecu.

Komentari

Vaš komentar