Prištinski sud odredio pritvor Srbima uhapšenim u Zvečanu, iz Beograda osude

Vesti 31. maj 202319:53 > 20:17 5 komentara
kosovo-sukobi
REUTERS/Laura Hasani

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor dvojici muškaraca R.P. i D.O, koji su uhapšeni u ponedeljak u Zvečanu na Kosovu, zvanični Beograd tu odluku osudio.

Sumnja se da su oni učestvovali u sukobima srpskih demonstranata i pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) u Zvečanu, preneli su mediji.

R.P. i D.O. su, kako je saopšteno u Prištini, osumnjičeni za krivična dela „udruživanje radi protivustavnog delovanja, sa ciljem napada na ustavni poredak Republike Kosovo“, za „ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom“ i za „napada na službeno lice“.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je saopštio da je izricanje pritvora R.P. i D.O, a čoja imena je naveo „nastavak ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima“.

„Petrović i Obrenović su utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom delu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i pretnja svakom Srbinu“, naveo je Petković u saopštenju.

Dodao je da je „Obrenović, kako je potvrdio njegov branilac, divljački prebijen od strane Kurtijeve (premijera Kosova Aljbina) policije“.

Petković je saopštio da tom odlukom „politički instruisanog pravosuđa Kurtij nastavlja da prkosi i tera inat međunarodnoj zajednici“ koja, kako je dodao, od njega jasno zahteva da deeskalira situaciju i da prestane da sprovodi nasilje na severu.

„Sa druge strane, zlikovac u policijskoj uniformi koji je hladnokrvno iz automatske puške ustrelio u leđa golorukog Srbina Dragišu Galjka (u ponedeljak, u Zvečanu) šeta slobodno“, kazao je on.

Ocenio je i da „ponašanje Kurtijeve policije i njegovog inkvizitorskog pravosuđa“ nastavlja da udaljava od svakog pokušaja normalizacije odnosa i , kako je dodao, „potvrđuje rešenost Prištine da u eskalaciji ide do kraja, ne mareći za zdravlje i živote ljudi“.

Srpska lista takođe osuđuje Kurtijevu odluku

Srpska lista najoštrije osuđuje nelegalnu i neosnovanu odluku Kurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od našeg naroda, navodi se u saopštenju.

R. P. i D. O. su mirno izražavali svoj protest protiv okupacije opštinske zgrade u Zvečanu, i nastojali da smire situaciju na terenu, ali očigledno da su njihova srpska imena sasvim dovoljna da budu u kosovskim kazamatima. Podsećanja radi, Albanski specijalci koji su pucali Srbima u leđa, i pokušali da ubiju S. S. i M. S., M. J. i M. D. su pušteni u kućni pritvor. I pored svih dokaza o krivici, ističe se u saopštenju.

U saopštenju Srpske liste navodi se da i pored poziva međunarodnih prestavnika da se smanje tenzije, Kurti je ovom odlukom o pritvoru pokazao da želi da po svaku cenu podigne tenzije i izaziva probleme. Zbog ove sramne odluke o pritvoru, podignute su tenzije na severu Kosova i Metohije i primetno je još veće nezadovoljstvo građana jer je našim građanima neshvatljivo da neko može bez ikakve krivice biti iza rešetaka, zato će to biti dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se uhapšeni puste na slobodu i vrate svojim porodicama.