Pritvor Jovičiću – „uklanjanje kukolja“ ili „žrtvovanje jaganjaca“ u SNS-u

Vesti 05. jun 202119:05 > 20:34 37 komentara

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana predsedniku gradske opštine Palilula Aleksandru Jovičiću, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem. Osim njemu, pritvor je određen i D.V. zbog sumnje da je izvršio ista krivična dela, dok je petoro građevinskih inspektora pušteno da se brane sa slobode, ali uz meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima. Da li sve ovo znači da je stranka rešila da ukloni kukolj iz svojih redova ili na delu „žrtvovanje jaganjaca“?

Nastupao je u ime Srpske napredne stranke u partijskim prostorijama, u Skupšini Srbije, zatim kao šef najveće odborničke grupe u skupštini grada Beograda, a poslednje godine proveo je na čelu opštine Palilila. Bio je istaknuti stranački kadar, do dan pre hapšenja – kada je na sajtu SNS-a odgovorio na optužbe Miroslava Aleksića iz Narodne stranke:

„Kada je on kao predsednik opštine Trstenik pokušavao da za budzašto proda najveću namensku proizvodnju, da bi sa svojim tadašnjim gazdama iz sekte G17 plus napunili svoje džepove i račune, tada su to bili ‘mudri poslovni potezi'“, saopštio je tada Jovičić.

Povezane vesti

Ubrzo potom, postao je uhapšeni predsednik opštine, optužen da je napunio svoje džepove i račune. Direktor policije Vladimir Rebić potvrdio je da je u Jovičićevom stanu i prostorijama koje je koristio pronađeno oko 350 hiljada evra, kao i da je istraga trajala dve godine, te da hapšenje nije politički tempirano.

„On je predsednik opštine stranke koja drži vlast, uhapšen je kad su se jednostavno stekli uslovi za tako nešto. Mislim da je očigledno data poruka svima drugima koji se razmišljaju da li bi trebalo tako nešto da urade da to ne čine jer svakako novac neće zadržati, a obrukali su sebe, svoju porodicu i provešće ne znam koliko godina u zatvoru“, napomenuo je direktor policije Vladimir Rebić.

A dok je direktor policije već presudio, novinar Ivan Protić smatra da se aktuelno hapšenje može dovesti u vezu sa povlačenjem Nebojše Stefanovića sa čela beogradskog odbora SNS-a, s kojim je Jovičić bio blizak. Kaže i da ovo nije ni prvi ni poslednji uhapšeni naprednjak, a sve s jednim ciljem.

„Ovakvom pokretu su potrebni žrtveni jaganjci, da tako kažem. To se vidi od Jutke, preko predsednika opštine Grocka, do njega. Ali to je unutarpartijska stvar od koje mi nećemo imati mnogo koristi. Kad kažem mi, mislim na građane“, smatra Ivan Protić, urednik u agenciji Beta.

Koristi će sigurno biti, objašnjava potpredsednik Građevinske komore Goran Rodić jer je neophodno obračunati se s onima koji su mimo procedura legalizovali nelegalnu gradnju. Međutim, Rodiću se čini da je do hapšenja ipak došlo zbog sukoba interesa u vezi sa izgradnjom kanalizacije na levoj obali Dunava.

„Odjednom kad se dobio posao da se radi u Krnjači, ovaj veliki posao, predsednik opštine se sklanja, dolaze neki novi ljudi, apetiti rastu u suprotnom pravcu. Skloni ove, uhapsi, dovedi druge. Ako je na delu taj princip vladanja, onda je to vrlo kratkog daha“, kazao je Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Kakvog god da je daha, izvesno je da će trajati – i direktor policije kaže da ovo nije kraj policijskim akcijama, bez želje da precizira na šta i koga konkretno misli. Da li kao priprema terena za beogradske izbore sledeće godine? Za sada, nije dokazano.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare