Privrednici: Katastar najveća prepreka za širenje proizvodnje u EI Niš, RGZ negoduje

Vesti 26. feb 202416:03 > 19:45 4 komentara
Shutterstock

Katastar, odnosno Republički geodetski zavod najveća je prepreka za širenje proizvodnje i dolazak novih firmi u krug nekadašnje Elektronske industrije (EI) u Nišu, mišljenje je privrednika koji posluju u toj industrijskoj zoni, a koji su se danas sastali sa rukovodstvom grada i predstavnicima gradskih komunalnih preduzeća.

Na sastanku, održanom u Oficirskom domu u Nišu, privrednici su istakli da se predmeti u katastru ne rešavaju mesecima i godinama i zatražili su da grad interveniše i pomogne im u razrešavanju imovinskih odnosa u okviru EI.

Pročitajte još:

Sastanak je održan u cilju preduzimanja mera za razrešavanje nagomilanih infrastrukturnih i imovinskih problema preduzeća koja posluju u krugu EI.

Direktorka Unijapaka Gordana Dojčinović Manić kazala je da je ta firma 2016. godine kupila zgradu EI televizije, ali do današnjeg dana nije uspela da reši problem sa „teretima“ na objektu u evidenciji katastra.

„Dobili smo nalog privrednog suda da se skinu ‘tereti’, međutim oni ni do današnjeg dana nisu skinuti“, istakla je Dojčinović Manić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski podsetila je da su predstavnici grada i Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine formirali radnu grupu koja je već napravila prve korake u cilju uređenja EI i omogućavanja lakšeg poslovanja firmama koje se tamo nalaze.

Ona je kazala da će se radna grupa baviti rešavanjem imovinskih odnosa, problema sa saobraćajnicama koje sada niko ne održava, zelenilom, parkiranjem i prevelikim računima za vodu, struju i kanalizaciju.

Sotirovski je rekla da je u krugu EI veliki broj objekata bez građevinske i upotrebne dozvole.

„Od 131 objekta, 42 su bez dozvole, 75 imaju upotrebnu dozvolu, pet građevinsku dozvolu, a devet objekata je bez podataka. Sve je to nešto što usporava proizvodnju, proširenje proizvodnje, kupovinu dodatnih parcela i dogradnju fabrika“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, grad Niš i radna grupa najpre će rešavati problem saobraćajnica.

„Kada Vlada Srbije prebaci vlasništvo nad saobraćajnicama u vlasništvo lokalne samouprave, moći ćemo da ih sređujemo, postavljamo znake, uređujemo parking prostor. Problem sa parkingom ispred Elektronske industrije smo već razrešili i radnici sad tamo mogu da se parkiraju“, kazala je Sotirovski.

Ona je dodala da će prvi rezultati u EI biti vidljivi za manje od šest meseci i istakla da su se problemi gomilali godinama, a započeli su onda kada je počela privatizacija delova EI.

„Očekujem da će nam država pomoći u rešavanju problema preko radne grupe i da će mnoge stvari razrešiti, pre svega oko imovine i funkcionisanja Republičkog geodetskog zavoda“, izjavila je Sotirovski.

Sastanku u Oficirskom domu prisustvovali su predstavnici četrdesetak firmi koje posluju u krugu EI.

Elektronska industrija obuhvata područje od 65 hektara, a procenjuje se da tamo trenutno posluje 140 firmi sa oko 5.500 zaposlenih.

RGZ nezadovoljan što nije pozvan na sastanak: Prikazani smo kao glavni krivci

Republički geodetski zavod se posle ovog sastanka oglasio saopštenjem, u kojem je naveo da su „decenijski nemar i upravljanje imovinom u EI Nišu rezultirali stanjem koje ne samo da odražava haos vidljiv u javnim izjavama i u pomenutom saopštenju, već i u samom katastru, što je i logično, potvrđujući da su problemi sa kojima se suočavamo ozbiljni i zahtevaju hitnu pažnju“.

„Rešavanje imovinsko-pravnih problema je složen proces koji zahteva koordinaciju između raznih državnih organa, lokalne samouprave, i privrednika – svih sem katastra. Katastar je spreman da, nakon rešavanja međusobnih odnosa i usaglašavanja oko vlasništva nad nepokretnostima, te odnose registruje u skladu sa zakonskim rokovima. Bitno je naglasiti da bilo kakav pokušaj uticanja na rad katastra izvan zakonskih okvira ugrožava pravnu sigurnost građana i podriva poverenje u institucije, što Republički geodetski zavod neće dopustiti“, naveo je Katastar.

Dodaju da izražavaju „iznenađenje i razočaranje što predstavnici Republičkog geodetskog zavoda nisu bili pozvani na sastanak, gde su naš rad i pitanja kojima se bavimo prikazani kao glavni krivci“.

„To dodatno potvrđuje da je cilj skupa bio usmeren na postizanje drugačijih interesa, a ne na rešavanju stvarnih problema. Pozivamo sve relevantne strane da svoja prava i interese ostvaruju kroz zakonske okvire i zakonskim putem. Katastar je spreman da u tom procesu pruži potrebnu podršku i da deluje u skladu sa zakonom, garantujući pravnu sigurnost i transparentnost u svakom koraku“, navode.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare