PRL: Skandal na svečanosti povodom Dana pobede, recitovane ljotićevske pesme

Vesti 10. maj 202112:56 > 14:02 102 komentara
SVECANA AKADEMIJA
Tanjug/Strahinja Aćimović

Svečana akdemija povodom Dana pobede, kojoj je prisustvovao čitav državni vrh, obeležena je skandaloznim recitovanjem pesama fašističke organizacije “Zbor” Dimitrija Ljotića “Mrtvi niste”, “Svi za jednoga” i “Mi znamo borbu što nas čeka”, saopštila je Partija radikalne levice. Pokret slobodnih građana je zbog skandala na svečanosti zatražio političku i krivičnu odgovornost ministara koji čine Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, dok Nova stranka zahteva hitnu smenu čelnika RTS-a zbog "emitovanja ljotićevskih koračnica".

Recitovanje ljotićevskih pesama na svečanosti povodom Dana pobede nad fašizmom je gaženje miliona žrtava fašizama i nacizma, bezobzirna revizija istorije i brisanje antifašističke borbe naroda Jugoslavije, navela je u pisanoj izjavi članica Predsedništva Partije radikalne levice istoričarka Milena Repajić.

Ona je istakla da istorijski revizionizam i rehabilitacija fašista i saradnika okupatora traju već tri decenije i ocenila da jučerašnja tribina predstavlja vrhunac cinizma i zatiranja antifašizma.

Partija radikalne levice zahteva ostavke svih predstavnika državnog vrha koji su prisustvovali toj „sramnoj akademiji“ i smene svih odgovornih za njenu organizaciju.

U saopštenju se podseća da su fašističke jedinice Dimitrija Ljotića učestvovale u najgorim zverstvima okupatora tokom Drugog svetskoj rata, a 1944. su čak postale korpus SS divizija.

PSG zahteva političku i krivičnu odgovornost

Pokret slobodnih građana zahteva političku i krivičnu odgovornost od ministara koji čine Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije za veličanje fašizma na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

„Zgroženi smo činjenicom da je na ovom državnom događaju od najvećeg značaja izvedeno pet pesama u kojima se veliča fašistički zločinac Dimitrije Ljotić i njegova organizacija Zbor, kao i da se te pesme izvode zajedno sa pesmom Desanke Maksimović ‘Krvava Bajka’, koja upravo govori o masakru u Kragujevcu u kom su značajnu ulogu imali vojnici organizacije Zbor“, podseća PSG u saopštenju.

To što su uklonjene strofe iz pesama u kojima se jasno pominju Ljotić i Zbor, pokazuje da se ne radi o nenamernoj grešci, već o nameri da se sistematski izvrši revizija antifašističke borbe u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, ocenjuje PSG.

Nova traži hitnu smenu čelnika RTS-a

Nakon što je na RTS-u tokom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, u programu koji je upriličen tim povodom emitovano čak šest ljotićevskih koračnica, Nova stranka zahteva hitnu smenu direktora javnog servisa i odgovornih urednika pomenutog programa, kao i zvanično izvinjenje javnog servisa svim građanima Srbije.

„Neobjašnjivom uređivačkom politikom RTS-a, dan koji bi trebalo da služi kao primer prošlim i budućim generacijama da neguju i čuvaju antifašističko nasleđe, pretvoren je u bedan pokušaj revizije istorije i direktnu uvredu za sve žrtve ratnih strahota“, poručuje Nova stranka u saopštenju.

Dodaje se i da je, bez obzira na to da li je u pitanju neznanje ili svesna namera čelnih ljudi javnog servisa, „očito da je na delu svojevrsna mantra koja se ponavlja godinama, a koja za cilj ima korenitu izmenu istorijskih činjenica i vrednosti koje smo svi iz njih morali da naučimo i primenjujemo“.

„Nikakvi pokušaji revizije ne mogu falsifikovati istoriju, a dužnost svih nas jeste da je od takvih nasrtaja i zaštitimo. Zbog toga još jednom podvlačimo neophodnost smene odgovornih lica na RTS-u, objašnjenje i izvinjenje javnosti, kako se ništa slično više nikada ne bi ponovilo“, poručuje Nova stranka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare