Problemi za roditelje dece sa autizmom – u Valjevu bez odgovarajuće pomoći

Vesti 03. apr 202119:29 6 komentara

Društvo Autizam Valjevo osnovano je krajem 2019. godine i pokriva šest opština Kolubarskog okruga. Sada ima 42 člana, mada, prema rečima predsednice društva Gabrijele Šipoš, taj broj je sigurno bar dva puta veći. Šta je do sada društvo uradilo da se pomogne deci sa autizmom i olakša život njihovim porodicama.

Katarina Đukanović ima dečaka od pet i po godina sa dijagnozom autizam. Prihvatila je da govori za N1, ali ne pred kamerama. Pošto u gradu u kome živi ne može svom dečaku da obezbedi neophodnu zdravstvenu i psihološku podršku, ona je odlučila da iznajmi stan u Beogradu.

„Već godinu i po dana iznajmljujemo stan. Vikendom dolazimo zbog starijeg deteta u Valjevo, pa smo, opet, od ponedeljka do petka u Beogradu, pošto Marko tamo pohađa i vrtić u specijalnoj razvojnoj grupi“, kaže Katarina Đukanović.

Naša sagovornica kaže da u Valjevu nema dečijeg psihijatra, neurologa, endokrinologa… Ipak, uslovi za decu sa autizmom i za njihove porodice poboljašavaju se, otkako je pre godinu i po dana osnovano društvo „Autizam Valjevo“. Predsednica ovog društva, Gabrijela Šipoš , i sama majka dvojice autističnih dečaka, kaže da im je prvi korak bio da evidentiraju članstvo i obezbede prostor, a potom su se okrenuli i konkretnoj pomoći deci i njihovim porodicama.

Povezane vesti:

„Mi smo uveli od 2020. godine besplatnu pravnu pomoć, besplatnu pomoć psihologa, logopeda, defektologa…To roditelji ne plaćaju ništa, to je sve besplatno“, objašnjava Gabrijela Šipoš.

Međutim, što se tiče kompletnog zdravstvenog tretmana ove dece, naša sagovornica kaže da je to veliki problem, jer moraju da idu za Beograd.

„To je jedan veliki problem u gradu Valjevu, jer ovde nema ni dečijeg psihologa, ni neurologa, ni stomatologa. Iz razloga kada moje dete treba da ustane ujutru u 5-6 sati i da čekamo u toj gužvi satima, zaista to naša deca ne mogu da izdrže“, dodaje ona.

Šipoš kaže da su se tim povodom obraćali najpre lokalnoj samoupravi, ali su im rekli da oni nisu prava adresa i uputili na Ministarstvo zdravlja, odakle još čekaju na odgovor.

Pokrenuli su i inicijativu da jedan roditelj dece sa autizmom dobije status roditelja – negovatelja, čime bi njihov pložaj bi olakšan.

„Inicijativa za status roditelja – negovatelja je pokrenuta još pre pet godina. I zaista smatram da bi taj zakon trebalo da se usvoji u što kraćem roku iz jednog prostog razloga, što roditelji koji ima decu sa autizmom ima dve solucije: da ne rade i da brinu o tom detetu ili da su zaposleni i svoju decu daju u neku instituciju . Ali, svi mi roditelji smo svesni da ta deca kad tad završe u raznim institucijama, a gde su ti roditelji u tom momentu. Roditelji su bukvalno na ulici, nisu stekli radni staž, nemaju, bukvalno, nikakvu podršku države. Iz tih razloga je pokrenuta ta inicijativa da roditelj dobje minimalnu naknadu da se plaćaju doprinosi jednom od roditelja ..da bi oni danas sutra dobili neku minimalnu penziju“, kaže Šipoš.

Angažovanje predsednice društva “Autizam Valjevo” Gabrijele Šipoš nije promaklo ni predlagačima za ovogodišnju nagradu Grada Valjeva, koja joj je nedavno uručena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare