Proceduralna greška oborila odluku o doktoratu Malog, a da li osporava plagijat?

Vesti 24. jun 202119:36 > 19:47 17 komentara

Ima li razloga da se, posle jučerašnjeg dana, ministar finansija raduje? Da li je danas više doktor, odnosno manje plagijator? Siniša Mali veruje da je odluka Upravnog suda dokazala da on nije plagijator, te da je pravda pobedila. Oni koji su učestvovali u pokretanju procesa za poništenje njegove doktorske diplome uvereni su da nema mesta radovanju ministra Malog, jer Upravni sud, kažu, o samom plagijatu nije ni odlučivao.

Povezano:

Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu
– student generacije,
– najbolji diplomski rad
– magistrirao u Americi
– asistent na pet predmeta
– najbolji student u oblasti finansija,
– među 10 odsto najboljih studenata na top 20 poslovnih škola u Americi.

Za nekog kome titula nikad nije bila najvažnija, kako sam kaže, ovo je pozamašan broj i titula i zvanja u zvaničnoj biografiji Siniše Malog, a to je samo deo. Nesuđeni doktor nauka na Instagramu pozdravlja presudu Upravnog suda i kaže „drago mu je što je pravda pobedila“.

„Danas sam srećan jer sam dokazao da nisam ništa ukrao, baš kao što sam dokazao i u slučaju priče o 24 stana. Želim da moja deca znaju da njihov otac nije plagijator, a da građani Srbije znaju da imam znanje. To mi je mnogo važnije od titule, pogotovo posle toliko godina mukotrpnog procesa, lažnih optužbi i političkih napada“, napisao je na Instagramu Mali.

Je li ministar finansija plagijator – time se Upravni sud nije ni bavio, tvrde pravnici. Odluku Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta (BU) da mu se poništi zvanje doktora, sud je, pak, poništio zbog proceduralne greške.

Nije tačno da je samo proceduralna greška, kaže nam ministar u nezvaničnom razgovoru. Da ga ozvaniči neće, ali nam ponavlja, odlukom Naučno-nastavnog veća FON-a zamera neakademsko ponašanje, a ne plagijat. Dalje je sve na organima fakulteta, ne želi, priča nam, da se meša u celokupan proces.

A proces je takav da se slučaj vraća prvostepenom organu na ponovno odlučivanje, rečju: dekanu FON-a.

„Mislim da nema nikakvog osnova za ono što sad srećemo u medijima, za nekakvu preteranu radost doktoranda, jer niko nije osporio da se radi o plagijatu. To bi bilo kao kad bi se Darko Šarić radovao što je vraćen na prvostepeni sud, ali niko ne osporava da je on diler“, kaže Aleksej Tarasjev sa Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

A ipak, veruju pojedini u akademskoj zajednici, na konačnu odluku mogle bi da utiču i nedavne kadrovske promene u Rektoratu.

„Jedan vruć krompir im je dat i možda su se svi oni ponadali, možda su i prihvatili da budu kandidati za prorektore, pa i sam rektor, smatrajući da je ceo taj jedan proces koji je vrlo neprijatan za rešavanje – završen. A možda, to je stvar procene ili spekulacije, možda je sve to bilo dobro isplanirano unapred“, navodi profesor sa Hemijskog fakulteta Branimir Jovančićević.

Šta god bude pravni epilog ovog slučaja, za mnoge profesore BU, Siniša Mali ostaje, kažu, plagijator.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare