Proceduralna greška poništila presudu Šariću, kako je došlo do takvog propusta

Vesti 16. jun 202119:16 27 komentara

Proceduralna greška kojom je narušena nepristrasnost sudija, razlog je zbog koga će se ponovo odlučivati o osuđujućoj presudi narko bosu Darku Šariću, objasnio je Vrhovni kasacioni sud. Predsednica te institucije Jasmina Vasović negirala je navode pojedinih medija da je uticala na takvu odluku. Postavlja se pitanje - kako je došlo do greške zbog koje je poništena presuda kojom je Šarić dobio 15 godina zatvora?

U ime naroda, vođa najvećeg i najorganizovanijeg narko-klana sa ovih prostora, Darko Šarić, više nije osuđen. Vrhovni kasacioni sud naložio apelaciji da ponovo odlučuje u slučaju šverca 5,7 tona kokaina, koji je ušao u drugu deceniju, uz obrazloženje da je video grešku u duplom vođenju.

„U donošenju drugostepene presude učestvovale su sudije koje su zbog ranijeg odlučivanja o produženju pritvora u istom predmetu imale izražen stav o postojanju opravdane sumnje da je Šarić počinio krivično delo, a to je osnov za njihovo obavezno izuzeće od odlučivanja u postupku po žalbama na prvostepenu presudu. Kod tih sudija formirano je predubeđenje takvog kvaliteta da predstavlja okolnost koja narušava pretpostavku nepristrasnosti, pa je u konkretnom slučaju nepristrasnost funkcionalne prirode tih sudija dovedena u pitanje, zbog čega ih je trebalo izuzeti u donošenju drugostepene presude“, stoji u objašnjenju za ukidanje presude.

Povezane vesti:

Da li je ovo još jedna potvrda da se proces protiv Šarića birokratski odugovlači? Novinari koji su pratili suđenje kažu da je u pitanju čista formalnost koja je mogla lako da se predvidi, a koju je advokat odbrane jednostavno iskoristio. Hoće li Šarić biti osuđen i u ponovljenom postupku?

„Ja se nadam, zato što Vrhovni sud nije ulazio u suštinu stvari, nije osporio nijednu činjenicu, on je doneo odluku jer je dvoje sudija iz Apelacionog suda ranije učestvovalo u odluci o pritvoru, to nije praksa uvek, ja sam došao do nekih predmeta gde je drugačije odlučeno“, kaže novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Ukidanje presude Šariću, po kojoj je osuđen na 15 godina zatvora, prva je važna odluka Vrhovnog kasacionog suda, od kada je za novu predsednicu te institucije, kao jedini kandidat, izabrana Jasmina Vasović. Mediji su iz njene karijere često, i pre ovog obrta u slučaju Šarić, objavljivali činjenicu da je kao nekadašnji sudija Apelacionog suda, Vasović učestvovala u oslobađanju kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta, sa kojim je Šarić sarađivao.

„Apsolutno su neistiniti navodi u naslovima i tekstovima pojedinih elektronskih medija, u kojima se insinuira moj uticaj na donošenje odluke suda 22. aprila u predmetu protiv okrivljenog Darka Šarića i drugih. Takvo izveštavanje posledica je krajnjeg neprofesionalizma u obavljanju posla informisanja javnosti i očigledne zlonamerne kampanje, usmerene na urušavanje ugleda institucije VKS i sudstva u celosti“, navela je Jasmina Vasović.

A predsednik države je prvo pojasnio građanima da poznaje predsednicu VKS, ali da, kako je rekao, ne može baš da kaže da mu je prijateljica. Potom je uz najavu da će se iznenaditi celokupna javnost, Vučić poručio da nije Vasović ukinula presudu Šariću, što se inače može pročitati u samoj presudi.

„Donela je legenda i 5. oktobra i celokupne demokratske javnosti, žena koja je sada dala intervju NIN-u, žena protiv koje nemam ništa, koja je bila član veća koje je osudilo Đinđićeve ubice, koja je bila i predsednik apelacije od 2010. godine Radmila Dragičević Dičić i pretpostavljam da je donela svaku odluku, ne samo u skladu sa zakonom, nego sa pravom i i pravdom itd… I šta ćemo sad“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ja znam da su svi naježeni i da nam je korupcije preko glave, mi sumnjamo u sve i tome doprinosi i način izbora predsednika Vrhovnog suda. Nemam simpatija za Jasminu Vasović, ovo nije njena odluka, da li je vršila pritisak, ja to stvarno ne znam“, kaže advokat Božo Prelević.

Darko Šarić je u pritvoru od predaje srpskim vlastima u martu 2014, a prethodno je pet i po godina bio u bekstvu i okolnosti oko toga gde se krio ostale su nerazjašnjene. Opozicija u Srbiji tvrdi da se oko dužine zatvorske kazne dogovorio s vlastima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare