Prodanović o Petnici: Nisam iznenađena, najstrašnije – tražile su pomoć, ali…

Vesti 01. jul 202120:25 > 20:31 3 komentara

Astrofizičarka Tijana Prodanović koja je držala predavanja u Istraživačkoj stanici Petnica rekla je za N1 da je bila prilično šokirana vešću o seksualnom nasilju u ovoj istraživačkoj stanici, ali da nije bila iznenađena jer je, kako kaže, bilo stvari koje su joj bile problematične, a koje proizilaze iz toga što je Petnica institucija koja nema baš jasne strukture. Najstrašnije je, ističe, što devojke nisu ćutale o tome, što su tražile pomoć, a neko im je rekao da nešto nisu dobro shvatile.

Ipak, umesto da se rešavaju, problemi su se sve više sakrivali, kako je rastao ugled ove istraživačke stanice.

„Ti problemi su sa rastom ugleda Petnice postali su tabu“, navela je.

Komentarišući optužbe za seksualno nasilje, ona je istakla da je to strašno, ali da bi bilo još strašnije da se situacija ne promeni i da Petnica, uprkos svemu, ne opstane.

„Strašno mi je to što se desilo. Mislim da bi bilo strašnije da se iz ovoga ništa ne nauči i promeni, i nadam se da će se Petnica promeniti,“ navela je.

Ona smatra da je učinjen prvi korak u rešavanju čitavog ovog skandala. „Ostavka direktora je bila nužna i bez nje ne bi moglo dalje. Nadam se da će Petnica da opstane,“ dodala je.

Povezano:

Komentarišući odsustvo reakcije uprave Petnice, uprkos žalbama koje su upućivale devojke, Prodanović kaže da je to najstrašnije i da je to situacija gde se samo na jedan način može ispravno postupiti.

„To mi je najstrašnije da su devojke tražile pomoć. Nisu ćutale. One su skrenule pažnju, tražile pomoć i opet je njima neko rekao da nisu dobro shvatile, „razumite vi njega“. To je situacija gde ima samo jedna ispravna reakcija. Odmah treba reagovati. To je institucija koja radi sa maloletnom decom i dalje nemamo šta tu da pričamo. Profesori, edukatori, to je tako odgovoran posao. Nije samo odgovornost samo da nešto naučimo decu, bukvalno je odgovornost na nama kako da ih formiramo kao ljude. I ovako neki navod kad doiđe – tu se odmah moralo reagovati, to mi je najstrašnije“, izričita je Prodanović.

Kao glavni problem koji Petnica ima, ona navodi nepostojanje jasne strukture: „Moj utisak je da ne postoji jasna struktura u Petnici: protokoli, obuke, intervjui, kako se postaje saradnik, rukovodilac. Nije to prosto najjasnije. Sama činjenica da imate dve osobe koje vode tu instituciju toliko dugo, to opet kaže da nešto tu… Da nema promena“.

Ipak, Prodanović ne krije optimizam da će svi ovi problemi biti rešeni i da Petnica nastaviti da obrazuje mlade ljude, jer je bitna institucija, dobro mesto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare