Rio Tinto o mogućem referendumu: Ne postoji pravni okvir koji ukida dozvole

Vesti 28. jul 202113:47 > 16:00 98 komentara

Projekat Jadar jeste nešto što utiče na životnu sredinu, ali će ti uticaji biti svedeni na najmanju moguću meru, kaže direktorka Rio Save Vesna Prodanović. Ona tvrdi da projekat neće uništiti ni poljoprivredu niti zagaditi vodene tokove. Kao navode predstavnici Rio Tinta, izgradnja rudnika počela bi naredne godine, da će se raditi  četiri godine, a onda bi se, 2026. godine, počelo sa eksploatacijom litijuma. Do 2029. godine bi došlo do potpune proizvodnje, prenosi reporterka N1. Ona je navela da će, ukoliko dođe do referenduma o projektu "Jadar" i on bude negativan, kompanija morati da zauzme stav, jer ne postoji pravni okvir po kojem dozvole ne važe, ako je referendum negativan.

Kompanija Rio Tinto je saopštila da je opredelila 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici. Predstavnici te kompanije odnosno kompanije Rio Sava koje je osnovana zbog ovog projekta, održali danas i konfereniciju za novinare na kojoj su govorili, kako javlja reporterka N1, u kojoj se fazi projekat Jadar nalazi i koliko vremena je potrebno da se uradi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Povezano:

Podsetimo, brojni meštani, ali i ljudi iz drugih delova Srbije oštro se protive ovom projektu.

„U slučaju da referendum bude negativan kompanija će morati da zauzme svoj stav, videćemo šta je stav države, ne postoji pravni okvir koji kaže da, ako je referendum negativan, onda ne važe dozvole. Pravni okvir za to nije razjašnjen, ali naravno da ćemo se prilagoditi onome što u tom trenutku država bude postavila nama kao okvir“, rekla je Prodanović. Ona je istakla da je važno da ako do referenduma dođe, svi zainteresovani budu potpuno informisani o projektu. Prodanović je istakla da je Rio Tinto opredelio 2,4 milijarde dolara za projekat razvoja depozita jadarita u Loznici i da bi to trebalo da bude najveća rudarsko-industrijska grinfild investicija.

Generalna direktorka kompanije Rio Sava kaže da često čuju kako će projekat Jadar uništiti poljoprivredu i tvrdi da to nije tačno. „Razvijamo projekat na 400 hektara od kojih je veći deo zemlja treće i četvrte kategorije, a ona koja jeste više kategorije zbog nekih ranijih procesa tamo je već kontaminirana. Svim ljudima koji se tamo bave poljoprivredom pomažemo, pravimo individualne programe i pomažemo im da na nađu drugu zemlju i da nastave svoje aktivnosti na drugoj lokaciji. Ostali deo, van zone uticaja, na to apsolutno nema uticaja, tamo poljoprivreda može da se razvija. To jeste plodna zemlja, a projekat Jadar može samo pozitivno da utiče i na poljoprivredu, ali i na turizam, jer će osnaživanje tog regiona pomoći i razvoj turizma. Ovo je ozbiljan rudarsko-industrijski projekat, sigurno da ima uticaj na životnu sredinu, a u današnjem vremenu, ovakvi projekti te rizike drže pod kontrolom… To je ono što Rio Tinto radi i čemu će biti posvećen. Jako je važno da kompanija ulaže dovoljno sredstava i resurse da te rizike drže pod kontrolom, da se planiraju svi mogući scenariji, čak i havarija, i da se znaju odgovori na svaku moguću situaciju. Dakle, projekat jeste nešto što utiče na životnu sredinu, ali će ti uticaji biti svedeni na najmanju moguću meru i vreme kada možemo to da prikažemo je kada izađemo sa Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu“, navela je ona.

Iz Rio Save navode da žele da razgovaraju sa svima, da su otvoreni za svaku vrstu dijaloga, tvrdeći da sa dobrim delom meštana imaju dobru saradnju, a sa manjima delom ne, navodi reporterka N1. Rekli su da će dati svu potrebnu dokumentaciju kako bi meštani bili upoznati sa tim šta će se raditi. Navode da razumeju zabrinutost građana, ali i da ih neće sprečavati u tome da protestuju, ističući da žele da ih upute u detalje kad budu imali finalne tehničke podatke. Na konferenciji su rekli da bi izgradnja rudnika počela naredne godine, da će se raditi  četiri godine, a onda bi se, 2026. godine, počelo sa eksploatacijom litijuma. Do 2029. godine bi došlo do potpune proizvodnje, prenosi reporterka N1.

„Upravljanje vodama i otpadom izaziva dosta pažnje i zabrinutost. Imali smo na tu temu dosta onlajn sastanaka, a naravno ostaje mogućnost da i u drugim prilikama dostavimo tehničke podatke, da pokažemo koliko su ozbiljne mere koje se preduzimaju da bi se voda zaštitila, da bi se prečišćavanje vode dovelo na nivo da ne utiče na dalje tokove. Sve ono što bi se ispuštalo povremeno, ne stalno, u reku Jadar biće apsolutno tretirano i neće dovesti do zagađenja vodenih tokova“, tvrdi Prodanovićeva.

Ističe da takav jedan projekat, kada dolazi uzimanja rudnog bogastva, ne može da se uradi bez prihvatanja lokalne zajednice. Naglo je prošle godine došlo do negativnog sentimenta o projektu, koji se pojačava, mi uvažavamo  to, i spremni smo za dijalog, zaključuje Prodanovićeva.

Konferenciju je pratila reporterka N1:

Pogledajte konfererenciju za novinare u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare