Produžen pritvor liderima veterana OVK, imenovano veće za Tačijevu žalbu

Vesti 27. avg 202115:46 0 komentara
Wikipedia/DennisHH

Najvišim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji se terete za iznošenje u javnost hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, produžen je pritvor za još dva meseca, javlja Kossev. Takođe je imenovano veće koje će odlučivati o žalbi Hašima Tačija protiv produženja pritvora.

Povezane vesti:

Tročlano sudsko veće utvrdilo je ove nedelje da i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i činjenja novih krivičnih dela u slučaju Nasima Haradinaja, piše Kossev.

U slučaju Hisnija Gucatija veće ne smatra da bi se on dao u beg, ali zaključuje da bi on vršio nova krivična dela i ometao dalji tok postupka.

Hisni Gucati podneo je 5. avgusta podnesak o reviziji određivanja mere pritvora, dok je Specijalno tužilaštvo svoje viđenje iznelo u dokumentu dostavljenom 10 avgusta.

Nasim Haradinaj je argumente za svoje puštanje izneo u podnesku koji je dostavljen sudu 4. avgusta, a šest dana ranije kontraargumente uputilo je i Specijalno tužilaštvo.

Odbrana i Gucatija i Haradinaja u svojim podnescima poručila je da bi njihovi klijenti trebalo da budu pušteni odmah, uz određene uslove ili bez uslova, jer, kako tvrde, zadržavanje nije neophodno.

Sa druge strane, Specijalno tužilaštvo tvrdilo je suprotno – da je pritvor neophodan, te da su se čak i uvećali rizici usled puštanja i Gucatija i Haradinaja, a to pravdaju izjavom novog v. d. predsednika udruženja veterana OVK da će objaviti sva nova poverljiva dokumenta koja bi mogao da dobije u budućnosti.

Imenovane sudije koje će odlučivati o Tačijevoj žalbi

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, Ekaterina Trendafilova, odredila je sastav veća Apelacionog suda koje će odlučiti o žalbi Hašima Tačija na odluku o poduženju pritvora.

Tači koji se u Hagu zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, tereti za ratne zločine, uložio je 16. avgusta žalbu nakon što mu je produžena mera pritvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!