Produženje porodiljskog je dobar korak, ali treba rešiti još mnogo toga

Vesti 04. jan 202319:24 24 komentara

U ovoj godini, roditelji, pre svega majke, mogu da očekuju novu pomoć države: iz ministarstva za brigu o porodici stigla je najava da će se sredinom godine porodiljsko odsustvo produžiti za tri meseca. U pripremi je zakon, a za ovu meru planirano je da se izdvoji 8,4 milijardi dinara. Udruženja pomak pozdravljaju, uz napomenu da treba rešiti još mnogo toga.

Prema prvim rezultatima popisa stanovništva od prošle godine ima nas pola miliona manje nego pre deceniju. Demografska slika daleko od sjajne, ali trudi se država, uverava nas.

Pročitajte još:

Poslednjeg dana 2022, ministarka za brigu o porodici obećala je da će da ispuni ono što je najavio predsednik Srbije i produži porodiljsko odsustvo, to jest, odsustvo radi nege deteta. „Nakon rođenja prvog deteta, znači produženje sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo, sa 15 na 18 meseci. Mere populacione politike koje je podržao i najavio predsednik Aleksandar Vučić, jasno govore koliko je naša država snažna i jaka“, navela je Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici.

Samo što su, za drugo dete, isto kao i za prvo, prema važećoj regulativi, majke do sada mogle da odustsvuju 12, a ne 15 meseci. Da li je to ministarki promaklo ili samo nije htela da oponira predsedniku, nepoznato je.

Svakako, produženje od tri meseca je dobro, jer mame koje moraju da se vrate na posao tokom proleća ili leta imaju problem, pošto dete ne može da krene u vrtić pre septembra i formiranja nove grupe, a čuveni „baka-deka servis“ sve ređe funkcioniše.

„I bake i deke još uvek rade kada dolaze unučići. Ili su se iselili iz svojih mesta u kojima su živeli i otišli u neke veće gradove, tako da, ta neophodnost za uslugama u predškolskim ustanovama je jednostavno postala neminovnost“, navodi Tatjana Macura iz udruženja „Mame su zakon“.

Nova mera koja je predložena rešava problem određenih porodica i sa te strane ne može se reći da je loša, ocenjuju u Centru za mame. „Ono što bismo mi voleli da vidimo je da ta tri meseca budu isključivo rezervisana za očeve, ako su očevi prisutni, jer znamo da je to dobro i za tate i za mame i za bebe“, kaže Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Da li će se produžetak odnositi i na očeve, kao i na žene preduzetnice, nije jasno. U udruženju „Mame su zakon“ podsećaju da su ranije tražili da se status žena koje samostalno obavljaju delatnost izjednači sa onima koje su ugovorom o radu zaposlene kod poslodavca. „Ukoliko se to dogodi, onda će se neminovno i ova izmena odnositi i na njih. E sad, ostaje da vidimo, mi sad samo možemo da nagađamo na šta je tačno ministarka mislila, ali, kakvi god da su pomaci u pozitivnom smeru, njih treba svakako pozdraviti“, dodaje Macura.

Pomak po pomak i možda će se napokon doći do rešavanja drugih stvari, a ima ih mnogo. Možda svim porodiljama bude zagarantovan minimalac tokom čitavog odustva, a ne samo u prva tri meseca. Možda taj minimalac počne da se usklađuje sa republičkim minimalcem.

Tu je i pitanje finansijske podrške prilikom kupovine prve nekretnine.

Možda se reši i status žena koje su na fleksibilnim ugovorima ili majki sa više od četvoro dece koje nijedno zakonsko rešenje ne prepoznaje.

Možda…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare