Profesor iz Niša: Uprkos brojnim priznanjima nisam dobio posao za stalno

Vesti 17. feb 202119:14 > 19:34 12 komentara

Profesor srpskog jezika i književnosti iz Niša Milan Petrović izjavio je u Danu uživo da nakon osam godina menjanja drugih kolega u gimnaziji u Nišu, i brojnih priznanja i uspeha, nije dobio zaposlenje na neodređeno ni na najnovijem konkursu.

Podsetimo, on je 2020. godine poneo i prestižnu titulu „Najbolji edukatori Srbije“, a godinu dana ranije bio je jedan od dvoje stipendista iz Srbije koji su 2019. godine boravili u Ohaju, na univerzitetu Kent u okviru Fulbrajtovog edukativnog programa. To ipak nije bilo dovoljni da dobije stalno zaposlenje u gimnaziji u kojoj radi.

„Inovacije sam u nastavu uvodio i ranije, preko projekta „Vučilo, dolina magičnih reči“, koji je realizovan uz podršku Erste Banke, i on je bio preteča digitalnog obrazovanja. Mnogobrojni projekti koji su se dešavali u gimnaziji i u NVO ‘Nauči me’, u kojoj volontiram, takođe su doneli brojne inovacije. Kada je izbila pandemija ponosan sam na Priručnik za organizaciju projektne nastave i nastave na daljinu koje je Ministarstvo do sada prevelo na pet jezika nacionalnih manjina“, navodi Petrović.

Međutim, i posle brojnih godina menjanja kolega u gimnaziji, nije uspeo da se zaposli na neodređeno.

„Svih osam godina mog rada u prosveti ja sam nečija zamena. Trenutno zamenjujem na časovima direktora Marijana Mišića. To praktično znači da ja sada imam posao, ali kada se direktor vrati na svoje časove, ja ću ostati bez posla. Obrazloženja nema i ja ne znam da objasnim kako je doneta ta odluka“, navodi Petrović.

Ističe da mu nije jasno koji je tačno bio kriterijum u odluci da mu se ne dodeli stalno zaposlenje.

„Radim u školi od 2015. godine, a protivkandidat je u školi od 2018. godine. Imam osam godina rada u prosveti, a ta druga osoba ima sedam godina, što pokazuje i školska dokumentacija. Kada pogledate diplome, imam malo jači prosek, a kada pogledate biografiju vidite da imam više uspeha. Na kraju krajeva, rešenje bi moralo da sadrži i objašnjenje na osnovu koga može da se napravi žalba, a to nije moguć, jer objašnjenja – nema“, ističe Petrović.

Kaže da je dobio podršku od mnogih mladih ljudi, jer se vest o njegovom nezaposlenju brzo pronela društvenim mrežama.

„Žao mi je što ne mogu da prenesem lepu poruku nakon svega. Zaista duboko verujem da je obrazovanje kulturno dobro, i da obrazovanja nema bez kvalitetnih profesora. Koliko god da verujem da svi trebaju da rade ono što žele, i za šta su se školovali, toliko verujem da na javnom konkursu prednost treba da imaju bolji kandidati“, poručuje Petrović.

„Nije u redu da se školujete, da učite decu da je učenje važno, i da onda oni dobijaju ovakvu poruku u medijima. Mislim da smo svi sada na jednoj velikoj pismenoj vežbi i da je je ovo javni čas, kao i da je jako bitno kako ćemo da reagujemo. Ne samo zbog mog slučaja, već i zbog stotinu drugih ljudi koji su mi dali podršku i koji imaju goru situaciju od mene“, podvukao je Petrović.

On je napisao i pismo ministru prosvete, koje je potom objavio na društvenim mrežama, ali odgovora na pitanje „da li ima mesta za mlade ljude u prosveti“ – nije dobio.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare