Profesor obezbedio onlajn udžbenike, računica izdavača – tako će biti skuplji

Vesti 14. jan 202119:22 > 20:25 82 komentara

Fondacija ''Alek Kavčić'', čiji su ciljevi promocija obrazovanja i nauke, obezbedila je besplatne udžbenike za đake od prvog do osmog razreda, u pokušaju da obrazovanje u Srbiji izađe iz krize. Inicijator ideje, profesor sa Univerziteta u Pitsburgu, Aleksandar Kavčić, za N1 kaže da su na sajtu besplatnabiblioteka.com za sada objavljeni samo neki udžbenici, i da je za 48 sati skinuto sto hiljada primeraka. Resorno ministarstvo na celu situaciju - ćuti, a izdavači poručuju da đaci ne dobijaju besplatne knjige, jer kada ih skinu sa interneta - moraju da ih štampaju.

Ono što državi godinama nije pošlo za rukom, profesoru američkog univerziteta jeste. Aleksandar Kavčić kaže da je ostvario svoj san i da je osnovcima u Srbiji omogućio besplatne onlajn udžbenike koji mogu da se štampaju.

POVEZANE VESTI:

„Svako može njima pristupiti bez šifre, bez novčane nadoknade, staviti na svoju memoriju, preneti na svoj kompjuter, može i svoj USB odneti u fotokopirnicu, tamo odštampati, može odštampati na svom štampaču, naravno da su besplatni“, rekao je profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić.

Profesor Kavčić navodi i da je celu ideju realizovao u saradnji sa Zavodom za udžbenike. Iako su za sada objavljeni samo udžbenici za treći i sedmi razred, u narednom periodu knjige mogu da očekuju svi osnovci. Profesor objašnjava i da se njegova fondacija neće baviti štampom, već da će taj posao roditelji moći da obave po niskim cenama u štamparijama.

Po stranici će plaćati jedan i po dinar, dok će štampanje u boji koštati dva dinara.

Šta kažu izdavači?

Međutim, izdavači takav potez ne podržavaju. Tvrde da njihova računica pokazuje da će udžbenici biti skuplji.

„Kada taj udžbenik želite da dobijete u boji, trenutna cena štampe je 25 dinara po stranici, ako prosečan udžbenik ima 150 strana, to je 3.750 dinara, čak i ako gospodin Kavčić kao što najavljuje postigne neki dogovor ta cena udžbenika neće moći da bude ispod 1600 ili 1700 dinara, a to znači da je to cena koja je veća tri puta nego što bi koštao sličan udžbenik kod druge izdavačke kuće“, kaže Nada Osmajić iz Vulkan izdavaštva.

„Naš stav je da je konkurencija kvalitetna uvek dobrodošla, da konkurencija vodi do kvaliteta, ali ovo je neki politički marketing, nešto što mi ne razumemo o čemu se radi, dakle profesor Kavčić ne daje besplatne udžbenike, on samo daje besplatno gledanje na sajtu“, kaže direktorka izdavačke kuće Klett Gordana Knežević Orlić.

Kavčić: Izdavačima jedino stalo do profita

Alek Kavčić besplatni udžbenici onlajn
Izvor: N1

Navode izdavača profesor demantuje i kaže da im je jedino stalo do profita.

„Izdavači koji su debelo profitirali sve ove godine, izdajući udžbenike koji su bili precenjeni i mnogo, mnogo skupi, sad se bore za ono što će možda izgubiti a to je profit, oni samo idu jedan korak napred u sve većem profitiranju – to je cilj, zato i postoje, stranim izdavačima nije cilj da ovde unaprede obrazovanje, ne, njima je cilj da dođu u Srbiju i da profitiraju, a meni je cilj da ova zemlja ima visok nivo obrazovanja koje je besplatno jer tako kaže zakon“, poručuje profesor Kavčić.

Oni koji zakonima i procedurama barataju za sada ćute. Iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili za N1 da li su upoznati sa celom situacijom, kao ni šta će preduzeti kako bi đaci kvalitetno učili, pa bilo da su udžbenici kupljeni ili odštampani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare