Profesor Orlović: Svi koji su hrlili da uđu u Vučićev pokret, sada hoće da izađu

Vesti 28. jun 202321:14 44 komentara

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović smtra da jednostavno nije trenutak za formiranje Narodnog pokreta za državu. "Atmosfera protesta i šetnji je učinila više stvari - pokret koji je trebalo da bude atraktivan i da privuče, sada oni koji su hrlili ka njemu gledaju kako da se izmigolje i izađu iz toga", ocenio je Orlović.

Orlović smatra da su vrlo kontroverzne asocijacije kod građana Srbije za Vidovdan.

„Mi jednostvano ne možemo da krenemo napred, i kao da je jedna konstanta da se ovde bije bitka za prošlost, a ne za budućnost. Mislim da tu treba da podvučemo liniju da postoji jedan diskontinuitet u odnosu na to da ne slavimo poraze, već da budemo određeni i opredeljeni ka Zapadu, ka Evropi i ka budućnosti“, objasnio je profesor u emisiji Iza vesti.

Prema njegovim rečima. „ta naša neopredeljenost i naša zaglavljenost u prošlost nas koči“.

Na pitanje zašto je odloženo najvaljeno formiranje Narodnog pokreta za državu, Orlović smatra da jednostavno nije trenutak.

„Atmosfera protesta i šetnji je učinila više stvari – pokret koji je trebao da bude atraktivan i da privuče, sada oni koji su hrlili ka njemu gledaju kako da se izmigolje i izađu iz toga, pre svega SPS“, rekao je sagovornik N1.

On ističe da danas SNS nije u poziciji u kojoj je bila pre nekoliko meseci, posebno u komuniciranju sa manjim koalicionim partnerima.

„Pitanje je da li može da rebrendira SNS, ali ključno pitanje je da li može da se rebrendira Aleksandar Vučić“, ocenio je Orlović.

Na pitanje da li su lično Alkesandar Vučića protesti oštetili, Orlović smatra da jesu.

„Ne bi bilo dobro da Zapad koristi proteste za pritisak Vučića da dostavi ono što oni očekuju. Postavlja se pitanje da li se agenda te dinamike poklapa sa dinamikom protesta, a i drugo da li opozicija to ima u vidi ili se ponaša drugačije“, naveo je profeor FPN-a.

Komentarišući proteste Orlović je naveo da su slike iz Beograda otišle daleko i da su otvoreni mnogi procesi.

„Međutim, ne očekujem da iz Brisela i Vašingtona odmah aplaudiraju ali se procesi prate. I ja mislim da ima mnogo stvari dobrih, ali sa stanovišta efekata mislim da nije bila senzibilna vlast i tu tek predstoje razrešenja“, zaključio je Orlović.

Snimci intervjua odmah po završetku emisije dostupni su i svim ljubiteljima audio forme i na platformama podcast.rsSpotifyDeezerGoogle podcast, Apple podcast, SimplecastSticherPandora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare