Profesor Pravnog fakulteta: Antidatiranje Službenog lista nezabeleženo, to je krivično delo

Vesti 19. jan 202420:41 55 komentara
Službeni list Grada Beograda

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović izjavio je da je antidatiranje Službenog lista Beograda nezabeleženo do sada u pravnoj praksi, da je to krivično delo i da Okružno javno tužilaštvo treba da pokrene postupak po službenoj dužnosti.

Orlović je za televiziju Insajder rekao (povodom toga što je Službeni list grada Beograda, u kome je objavljen Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada, objavljen juče, 18. januara, ali je na odštampan datum – 3. januar), da bi to moglo biti označeno kao „krivično delo falsifikovanja isprave“.

On je naveo da je Službeni list neka vrsta isprave, a da su podaci iz njega činjenice od važnosti za buduće pravne radnje.

„Ovde se ta činjenica sastoji u datumu od koga zavisi pravni odnos – pokretanje postupka pred Ustavnim sudom“, rekao je Orlović.

Dodao je da je „po službenoj dužnosti, Više javno tužilaštvo dužno da pokrene postupak protiv odgovornih lica, zbog načina na koji je objavljen Službeni list“ to jest zbog antidatiranja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare