Profesor Ristić odgovorio Brnabić i Mihajlović i pozvao ih na javni čas

Vesti 19. dec 202122:0733 komentara
N1

"Umesto da srpskoj javnosti pojasne razloge za postupanje u korist realizacije projekta "Jadar", premijerka i ministarka rudarstva i energetike me prozivaju za učešće u radu Republičke revizione komisije tokom 2015. i 2016. godine, kada sam glasao za usvajanje projekata za nekoliko malih hidroelektrana. Tako je bilo, ali isključivo do trenutka kada sam na osnovu istraživanja stanja stvari na terenu razumeo kakve su fatalne posledice po životnu sredinu", navodi u saopštenju profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić.

Kako je Ristić naveo u saopštenju, tada nije znao o čemu se radi.

„Izjavljujem da sam kao član RRK prvi izneo negativno mišljenje za jednu MHE („Pakleštica“, reka Visočica, Stara planina; 20.12.2017.), posle čega je ministar Goran Trivan poništio prethodno datu saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i time otvorio put za obustavu realizacije projekta. Na Staroj planini je napravljena samo jedna MHE, umesto 57 koliko je planirano. Bilo bi lepo da premijerka i ministarka objasne srpskoj javnosti zašto nije poništena građevinska dozvola za MHE „Zvonce“ (između sela Rakita i Zvonce, opština Babušnica), usled kršenja Zakona o vodama, Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vanrednim situacijama? Primer MHE „Zvonce“ predstavlja eklatantan primer nasrtaja na koncept pravne države, u kome investitor radi šta hoće, Vlada i resorno ministarstvo ćute, a narod pati“, piše Ristić u saopštenju.

PROČITAJTE I:

Podsećamo, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je profesoru Šumarskog fakulteta Ratku Ristiću i aktivisti Aleksandru Jovanoviću Ćuti da predstave građanima politički program, umesto što se kriju iza ekoloških tema, i istakla ne postoji nikakav ugovor sa Rio Tintom, niti sa bilo kojom drugom komapnijom o eksploataciji litijuma.

Ona je pitala na osnovu kojih podataka Ristić tvrdi da će biti uništena životna sredina, kada se radi o potpuno novoj tehnologiji, a nisu završene studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

„Dok premijerka i ministarka uporno ponavljaju da „ništa nije odlučeno“ i da treba sačekati „Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu“ posle koje će uslediti stav Vlade o mogućoj realizaciji ili obustavi projekta „Jadar“, formirana je radna grupa za „koordinaciju rada nadležnih organa i institucija u cilju pune i blagovremene implementacije operativnih pitanja“. Iako „ništa nije odlučeno“, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je (19.10.2021.) lokacijske uslove, postupajući po zahtevu „Rio Sava exploration“ d.o.o.: Za faznu izgradnju procesnog postrojenja za preradu minerala jadarit, na k.p. u KO Gornje Nedeljice i KO Slatina, u skladu sa „Prostornim Planom područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit“, dodao je Ristić u saopštenju.

Ristić poručuje i da Zorana Mihajlović koristi „njemu nepoznat način komunikacije“, u kome, dodaje, iznosi stavove za koje se nikada nije zalagao.

„Potpuno sam privržen razvoju i napretku Srbije, ali nikako po cenu uništenja velikih površina obradivog zemljišta, šuma, zagađenja podzemnih i površinskih voda i degradacije biodiverziteta. Posebno me boli, kao Srbina i građanina ove zemlje, da se prećutno odobrava „Akcioni plan relokacije stanovništva“, odnosno, raseljavanje meštana jadarskih sela, rušenje njihovih kuća i zauzeće zemljišta. To je poraz koncepta suvereniteta države Srbije, gde strana privatna kompanija izmešta naš narod sa njegove zemlje, u njegovoj državi, uz prećutnu podršku grada Loznice i Vlade Srbije“, piše Ristić.

Dodaje i da nikada nije bio član nijedne partije, niti imam nameru to da postane.

„Moji javni nastupi su motivisani isključivo mojim naučnim, istraživačkim, inženjerskim i moralnim stavovima po pitanju odnosa prema zdravoj životnoj sredini, koju smatram preduslovom održanja života, kao i neotuđivim pravom svakog čoveka u Srbiji i svetu. Takođe, moja je slobodna volja da podržim svakog pojedinca ili organizaciju koji se zalažu za očuvanje prirodnih vrednosti Srbije i boljitak našeg naroda“.

Ristić u saopštenju postavlja pitanja premijerki Brnabić i ministarki Zorani Mihajlović.

„Zašto je usvojen „Prostorni Plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit“? Ko je inicirao i odobrio formiranje Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“? Ko je odobrio ostvarenje „Akcionog plana relokacije stanovništva“, kupovinu zemljišta i nekretnina, posle čega je započelo iseljavanje? Ko je dao nalog Zoranu Drobnjaku, direktoru JP „Putevi Srbije“ da ovlasti „Rio Sava exploration“ d.o.o., da sakuplja uslove i mišljenja za izradu tehničke dokumentacije za putnu infrastrukturu neophodnu za realizaciju projekta „Jadar“? Ko je odobrio izdavanje lokacijskih uslova za faznu izgradnju procesnog postrojenja za preradu minerala jadarit? Ko stoji iza svega toga, ako „ništa nije odlučeno“?, piše u saopštenju.

On ih je pozvao na javni čas o negativnim efektima aktivnosti na istraživanju, iskopavanju i preradi litijuma.

Komentari

Vaš komentar