Profesor: Zaporožje tempirana bomba, može biti veća katastrofa od Černobilja

Vesti 06. sep 202210:37 28 komentara
IAEA/Handout via REUTERS

Do sada ni jedna nuklearna elektrana nije operisala u ratnoj zoni, tako da se Zaporožje može nazvati “tempiranom bombom”, a ako se funkcionisanje elektrane poremeti katastrofa može biti veća nego u Černobilju, kaže Ištvan Bikit, doktor nuklearne fizike i profesor emeritus na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Povezane vesti:

“Opasnost od oštećenja reaktora je veoma velika i to je prilično zabrinjavajuće”, rekao je Bikit u Novom danu na N1.

On je objasnio da nuklearna elektrana Zaporožje ima devet blokova i staru tehnologiju, i da nije bezbednija nego što je bio Černobilj.

Dodaje da tamošnji reaktori, za razliku od zapadnih, nemaju omotač od armiranog betona koji služe da se ograniči širenje radioaktivnosti u slučaju curanja.

Bikit naglašava da armija koja bi pucala na nuklearnu elektranu “praktično vrši samoubistvo”.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je očigledno da se oko elektrane dejstvuje artiljerijom i da može da nastane velika šteta.

Na pitanje da li postoje međunarodni protokoli koji brane da se ugrožava nuklearna elektrana, Radić kaže da ništa što je napisano na papiru ne može da spreči da se nešto desi na terenu.

“Ne postoji mehanizam na koji možete da se pozovete, osim zdravog razuma”, kazao je on.

Govoreći o tome zašto je Zaporožje važno ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Radić je rekao da se radi o snabdevanju energijom delova Ukrajine pod ruskom kontrolom, dok se uskraćuje električna energija ostatku Ukrajine.

Prema njegovoj oceni, Kijev pokušava da svetu stvori sliku o tom problemu i da pitanje elektrane bude u svetskim vestima.

Profesor Bikit objašnjava da u slučaju da reaktor bude pogođen, to neće biti eksplozija poput nuklearne bombe i neće se “pojaviti pečurka”, od čega se ljudi plaše.

N1

Opasnost je da prestane hlađenje reaktora, a ako se to dogodi može da dođe do hemijske eksplozije, i da to oslobodi radioaktivnost u atmosferu, objašnjava on.

Ističe da nuklearka mora da ima struju neprestano, jer ako nestane onda se reaktor pregreje.

Radić podseća da je ruska služba bezbednosti saopštila da su uhapsili nekoliko radnika u nuklearki koji su navodno povezani sa ukrajinskom obaveštajnom službom.

“Ukrajinski obaveštajni prodor je vrlo snažan, Ukrajinci sada pokušavaju da otežaju funkcionisanje ruske vojske”, rekao je Radić.

N1

Upitan da li se u NATO razmišljalo o aktiviranju člana 5 zbog situacije oko elektrane, Radić govori da je to “jedna od političkih tema koje Ukrajina pokušava da iskoristi”.

Međutim, Zapad se više zalaže za demilitarizaciju te oblasti, što Rusija odbija jer bi to značilo de fakto gubitak kontrole nad elektranom, govori Radić.

Realističan cilj koji su postavili na zapadu je ishoditi od Rusije viši stepen kontrole ssa ciljem demilitarizacije, što Rusija odbija.

Bikit ne veruje da bi bilo koji komandant izdao naređenje da se gađa nuklearni reaktor, ali pita šta ako slučajno bude pogođen rashladni sistem ili reaktorska posuda.

Podseća da je dobar deo teritorije Evrope bio zahvaćen radioaktivnošću iz Černobilja i ponavlja da katastrofa u slučaju Zaporožja može biti mnogo veća.

Upitan ko danas meri radijaciju danas u Zaporožju, kaže da je “skoro siguran” da to radi ukrajinsko osoblje, verovatno i ruska vojska, a sigurno tim IAEA ima instrumente za to.

“Tako da merenja postoje, ali ja još nisam ni jedan podatak čuo o tome kolika je radijacija u okolini”, kazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare