Profesorka gimnazije: Suspendovana sam zbog plakata i teksta o protestu

Vesti 25. maj 202317:21 > 17:35 144 komentara
Media centar Beograd

Zrenjaninska gimnazija je suspendovala svoju profesorku Senku Jankov nakon što je okačila plakat "Zrenjanin protiv nasilja" u Google učionicu.

Profesorka Jankov kaže za N1 da je postupak protiv nje pokrenut ne samo zbog plakata koji je okačila u Google učionici, nego i zbog autorskog teksta koji je objavila na portalu “Danas” u kom govori o atmosferi na prvom protestu “Zrenjanin protiv nasilja”, koji je održan u sredu, 17. maja.

Jankov kaže da joj je direktor zrenjaninske gimnazije u usmenom razgovoru rekao da će suspenzija biti okončana ukoliko u roku od osam dana podnese izjavu u kojoj priznaje svoju krivicu, što je ona odbila:

“Smatram da je to učitavanje političke konotacije i kačenje plakata kao i u sam tekst, u kojem se nigde konkretno ne spominje zrenjaninska gimnazija, i koji je bio moj lični doživljaj protestne šetnje protiv nasilja koja je organizovana od grupe građana, a ne političke stranke” kaže Jankov za N1 i dodaje da u rešenju koje joj je dostavljeno iz škole, stoji da je “osumnjičena je za kršenje člana 113 zakona o osnovama sistema obrazovanja I vaspitanja”.

Taj član Zakona propisuje da “je u (školskoj) ustanovi zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe”.

Jankov kaže i da advokat njenog sindikata smatra da ona nije prekršila zakon, te da je u pitanju zastrašivanje: „Ja, kao profesorka sociologije, predmeta koji podučava o društvu, nisam đake pozvala na stranački, nego na građanski skup. Smatram da je u pitanju zastrašivanje, jer je vrlo ozbiljno kada vam neko preti da će da vam, kao samohranoj majci, oduzeti jedini izvor prihoda”, kaže Jankov i dodaje da će tokom trajanja suspenzije primati samo 30 odsto svoje plate.

U vezi sa ovim slučajem, N1 je uputila pitanja direktoru Zrenjaninske gimnazije.

Komentari (144)

Vidi sve komentare