Profesorka Stojković o najavi izmena u udžbeniku biologije: Crkva pobedila nauku

Vesti 04. okt 202217:35 140 komentara
Udžbenik, udžbenici
N1

"Ovo je pobeda crkve i klerikalnih i konzervativnih struktura u Srbiji. Tako biolozi vide sve što se sada dešava. Ovo nije pobeda ni struke, ni obrazovanja, naprotiv, ovo je udar na obrazovanje", kazala je za list Danas profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, povodom najave da će udžbenici biologije za osmi razred morati da se menjaju.

Ministarstvo prosvete je danas saopštilo da je radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, formirana na zahtev tog ministarstva, utvrdila da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika biologije, koji se odnose na biološki smisao adolescencije, piše Danas.

Profesorka Stojković, inače članica komisije koja je radila predlog programa biologije za osmi razred, ocenjuje da je „politika opet nadvladala struku“ i da je ovo „kapitulacija države pred crkvom“.

„Struka se o ovome izjasnila i rekla da ono što piše u udžbenicima jeste po naučnim saznanjima i da tu nema ničeg irelevantnog, ali sada vidimo da je od znanja i nauke važnije zadovoljiti crkvu i njen politički uticaj u jednoj sekularnoj državi koju više teško da možemo nazvati sekularnom“, kazala je Stojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare