Proglas: Nemamo moralno, etičko i društveno odgovorno pravo da pozivamo građane na izbore

Vesti 17. apr 202415:33 78 komentara

Vlast do sada nije ispunila nijedan od zahteva za obezbeđivanja demokratskih i fer izbora, tako da inicijativa Proglas u takvim izbornim uslovima nema moralno, etičko i društveno odgovorno pravo da poziva građane da na takve izbore izađu, kazao je Dragan Bjelogrlić na konferenciji za medije Proglasa.

Bjelogrlić je precizirao da to nije poziv za bojkot, već poziv za borbu za izborne uslove upravo da do bojkota ne bi došlo.

„Da li ima dovoljno vremena da se do 2. juna ispune izborni uslovi? Sumnjamo! Mislimo da je jesen mnogo realnija. Ali o tome će svakako odlučiti partije koje učestvuju na izborima. Na nama je da se zajedno sa građanima borimo za iborne uslove koji će obezbediti teren za fer izbornu utakmicu. Na takav teren ćemo istrčati svi i pozdraviti pobednika“, rekao je Bjelogrlić.

On je najavio aktivnosti Poglasa, koje bi trebalo da obezbede osnov za „sveobuhvatnu borbu građana“.

Među njima je i emitovanje dokumentarnog filma „Sistemska prevara“ u petak u 20 časova na TV N1, a koji je napravio tim Proglasa.

„U danima koji slede pokušaćemo da napravimo sastanke sa civilnim sektorom, sindikatima, studentskim organizacijama sa pozivom da se uključe u borbu. Od početka maja Proglas kreće na tribine da poziva građanke i građane u borbu za ispunjenje izbornih uslova“, rekao je Bjelogrlić.

Majić: Osnovna patriotska obaveza – vraćanje prava na izbor

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić i jedan od inicijatora Proglasa kazao je da ništa od onoga što čini definiciju izbora mi u Srbiji nemamo i da je to potvrđeno 17. decembra.

„Zbog toga sam kao građanin i kao pravnik uveren da je najvažniji patriotski zadatak danas svakog građanina da nam se pravo na izbor, pravo koje nam po Ustavu pripada, vrati“, istakao je Majić.

On je podsetio na spisak izbornih uslova koje je sastavio Proglas i naveo da su oni svedeni na svega tri – ozbiljna revizija biračkog spiska, da se oomogući građanima da budu informisani o onome za šta glasaju i treće da se svi izbori na lokalu održavaju u isto vreme kako bi se se smanjila mogućnost „izbornog turizma“.

„Na žalost, sve ovo što smo videli pokazalo je da stvarne volje da se čak i ti minimalni uslovi ispune – nema“, rekao je Majić.

On je kazao da je ostao mesec dana do izbora, kada se oduzmu praznični dani, i da je zbog toga Proglas podržao poslednju inicijativu promene Ustavnog zakona, koja bi omogućila održavanje svih lokalnih izbora na jesen i ostavila dovoljno vremena da se sve preporuke ODIHR-a ispune.

Profesorka Ivanka Popović ukazala je na to da bi vladajuća stranka volela da su građani bespomoćni i malodušni.

„Svako ko želi da ima informacije o tome šta se dešava u našoj zemlji, oko izborne krađe i lažima o izbornoj krađi, može da dođe do tih informacija. Da li smo mi pobeđeni? U smislu da smo se prepustili vladajućoj stranci i da živimo realnost koja njoj odgovara? Mislim da ne i mislim da ne smemo da se prepustimo tome. Ima otpora i mislim da bi trebalo da ga bude još više“, poručila je Popović.

Pisac i izdavač Gojko Božović veruje da su pošteni izbori jedini način da se prebrodi politička kriza.

„Postoje ozbiljne sumnje u fantomske birače koji se preseljavaju iz jedne u drugu opštinu. Pitanje medijskog pluralizma nije ni dotaknuto, a ono ostaje kao jedno ozbiljno pitanje koje se nalazi pred našim društvom, a mi moramo zahtevati da se ono otvori na dalekosežniji način nego što je to rađeno u prethodnom periodu“, zaključio je Božović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare