Promena stava SNS – socijalisti prvo suvišni, pa ipak nezaobilazni partner

Vesti 04. sep 202219:16 34 komentara

Kakvo će "raspoloženje" prema ovom i svim drugim važnim pitanjima biti u novoj Vladi - čeka se još uvek da mandatarka Ana Brnabić da konačan odgovor ko će voditi najvažnije resore u njenom novom timu. Izvesno je da SPS dobija važnu ulogu u novoj Vladi. Staza - od izborne noći, preko najava da SNS sa manjinama ima dovoljno, do formiranja Vlade - za socijaliste je bila "trnovita". Zahvaljući čemu su je prešli?

U izbornoj noći o socijalistima nije bilo ni reči. Poruke koje su tada stizale iz redova SNS-a ostavljale su utisak da je nad koalicijom znak pitanja. Od toga da naprednjaci imaju dovoljno da Vladu sastave samo sa manjinama.

POVEZANE VESTI

„Sa Savezom vojvođanskih Mađara već imamo dovoljno za formiranje samostalne Vlade Srbije“, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srpske napredne stranke, 3. aprila 2022.

..da saradnja, kako su je videli socijalisti, „nije prirodna“:

„Za mene je prirodno da je leti toplo, da je zimi hladno, to su mi tako prirodne pojave… Ne znam šta bih vam rekao… Suviše su to ozbiljne stvari, vođenje države i vođenje politike, da bismo pričali o tome na taj način“, kazao je Vladan Glišić iz SNS-a.

… do potpune promene stava:

Da li će Dačić biti vicepremijer?

„Kako da vam kažem, pretpostavljam da je to nešto je prirodno, što bi bilo uobičajeno, jer su oni naš osnovni koalicioni partner“, rekla je mandatarka za sastav nove Vlade.

Osim vicepremijerskog, Ivici Dačiću bi potencijalno mogla da sledi još jedna važna funkcija: mesto koordinatora službi bezbednosti. Nova uloga Dačića bi pokazala jačanje pozicije SPS-a, na šta – kako za N1 ocenjuje Bojan Klačar iz CESIDA, SNS i cilja.

„Prva poruka je da Aleksandar Vučić želi da se dese promene na tom mestu i za očekivati je to, jer se tako vidi nezadoviljstvo Aleksandra Vučića radom Nebojše Stefanovića, ili je to na neki način želja da se izbegne ta reputacijska kriza u kojoj se nalazi Nebojša Stefanović. Drugi razlog jeste da on želi da SPS-u izvesno da na političkoj moći, da želi da im da na političkom uticaju, i ja verujem da je suštinski razlog zbog čega on to radi jeste podela političke odgovornosti zato što se ulazi u period u kome će biti važno tu odgovornost podeliti“, ocenjuje Klačar.

„Aleksandar Vučić da je gospodin i da je džek, trebalo je da časti Ivicu Dačića premijerskom funkcijom. Iz vrlo prostog razloga – što mu je omogućio da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora. Da se Ivica Dačić kandidovao – imali bismo drugi krug. Mogu da formiraju Vladu bez SPS-a, ali koji bi političar želeo Ivicu Dačiča za protivnika ili Ivicu Dačića u opoziciji“, mišljenja je politikolog Boban Stojanović.

Kakav će tačno raspored snaga u Nemanjinoj 11 biti znaće se do 25. septembra, kaže Miloš Vučević. Bitnije od toga ko će koji resor dobiti je, kaže Vučević, pitanje kakvu će politiku nova Vlada voditi i kako će državu sprovesti kroz „politički lavirint“ koji Srbiju čeka.

„Ono što je poznato i podeljeno sa javnosti jeste činjenica da je Ana budući premijer, da će Ivica Dačić biti zamenik predsednika Vlade, g-din Mali i ja ćemo biti potpredsednici Vlade sa resorima, govorim i o Dačiću i o g-dinu Malom i o mojoj malenkosti. Ja pre svega očekujem da mi dobijemo dobru, prosrpsku snažnu Vladu. Malo zvuči stupidno kada u Srbiji kažete da treba da imamo prosrpsku Vladu, ali vreme koje je iza nas nas opominju da smo imali neke momente, ne baš tako prijatne, kada su nam Vladu sastavljali neki ambasadori“, izjavio je Vučević za TV Prva.

Politički analitičari u ideji o stvaranju „srpskog bloka“ vide interes SNS-a da napravi dovoljno širok politički centar u kome mogu da se stvaraju različite koalicione saradnje. Time se otvaraju naprednjačka vrata i za druge potencijalne partnere pored SPS-a.

Ali, kada se crta podvuče, ulaskom u još jednu Vladu, za koju kažu da imaju plejadu kadrova sa stažom i od 32 godine na političkoj sceni, SPS-ov stari slogan „Mi stojimo postojano“ dobija puno opravdanje u političkoj realnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare