Propagandna mašinerija crta metu KRIK-u, osveta zbog „nezgodnih“ tema i pitanja

Vesti 10. mar 202119:30 > 20:54 9 komentara

Istraživački portal KRIK o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka piše od 2016. godine. I pored toga, poslednja dva dana, meta je napada provladinih medija. Na naslovnim strana tabloida objavljeno je da je KRIK imao "tajni dil" sa Belivukom, da im je on odavao informacije, i da je oca jednog od nestalih mladića, o čemu je pisao KRIK, u tu redakciju uputio upravo Belivuk. Novinarska i medijska udruženja pozivaju Republičko javno tužilaštvo da demantuje veze novinara i kriminalaca, a Ministarstvo unutrašnjih poslova da zaštiti redakciju, jer je kampanja koja se vodi protiv njih vrlo opasna.

U teoriji, spin je vrsta manipulacije, skretanja pažnje, okretanja priče. U praksi, korak po korak, izgleda ovako:

Prvo se udica pusti u udarnom terminu, sa nacionalne frekvencije, pa novinarka Pinka postavlja Predragu Rajiću iz Centra za društvenu stabilnost, sledeće pitanje: „Poznavaoci prilika saglasni su da nije retkost da kriminalne grupe imaju uticaj na medije.“

POVEZANE VESTI:

A, zatim sledi i njegov odgovor: „Znate, oni koji se često i uglavnom izdaju za medije koji su duboko specijalizovani samo za borbu protiv kriminala i korupcije se često upravo pokažu kao medij koji su bili u službi kriminala i korupcije.“

U drugoj fazi legitimitet toj tezi daje jedan narodni poslanik. Ni manje ni više nego Vladimir Orlić iz vladajuće stranke.

„‘Opasno je kad kažu da imaš veze sa kriminalom.’ Ma, je li? Od kad to“, napisao je Orlić na Tviteru.

Završni udarac zadaje pešadija, odnosno urednici tabloida.

„More, bando mafijaška, niste ni vi iznad zakona!“, poručio je na Tviteru urednik „Informera“ Dragan J- Vučićević.

„Valjda je sad svima jasno zašto KRIK nikad nije označio Velju kao šefa mafije. Na kraju me ne bi iznenadilo da su slike Danila stizale u KRIK preko policijsko – mafijaške hobotnice i to kao opomenu Aleksandru Vučiću da se ne bavi Nevoljom i ekipom“, napisao je na Tviteru urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović smatra da je reč o osveti.

„Iz njihovih izjava vidimo da sve ovo što se nama dešava je na neki način verovatno osveta, zbog toga što smo mi objavljivali slike predsednikovog sina, Danila Vučića, sa Belivukovim saradnicima. Znači on se družio sa nekoliko saradnika Belivuka, godinama“, podseća urednik KRIK-a uz ocenu da im to vlast očigledno nikada nije oprostila.

Drugi razlog za ovaj napad urednik Dojčinović vidi u tome što su otkrivali veze Veljka Belivuka i u vrhu vlasti. Tako su došli i do generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića. Budući da se on sada ne pominje, pitali su predsednika da li je zaštićen. I to je misle, u Kriku, zavrtelo ovaj spin.

„On (Nedić) je među nekim od vaših bliskih saradnika koji su bili povezani sa ovom grupom, koja je, kako kažete, ubijala, pa ako možete da nam kažete zašto su oni zaštićeni“, upitala je novinarka KRIK-a predsednika Vučića na konferenciji za novinare 6. marta.

Pošto odgovor nisu dobijali, novinarka je bila uporna, a prema proceni predsednika nevaspitana.

„Koliko god da ste nepristojni, od mene nećete dobiti ni povišen ton, od mene nećete dobiti ni psovku… Samo vi nastavljajte, niti bilo šta drugo“, kazao je tada Vučić.

Dobili su targetiranje, vrlo brutalno i opasno, misli Dojčinović.

„Naravno da se osećam nebezbedno, i ja lično i cela naša redakcija, ali ne postoji nešto mnogo što mi možemo da uradimo u ovim okolnostima, u ovoj državi, zato što nas upravo država targetira i stavlja u tu situaciju“, ističe urednik KRIK-a.

Uprkos tome, novinari bi napade državi trebalo da prijavljuju, misli novinar Branko Čečen. Ako već mehanizmi za to postoje, moramo ih koristiti, dodaje on.

„Kada su već tu, možemo da učinimo da jednog dana profunkcionišu, kada neko manje zao, kada neko civilizovaniji bude na vlasti u ovoj zemlji“, poručuje Čečen.

Do tada je važno da javnost stane na našu stranu, jer ne vidi da će nas neko drugi braniti.

Komentari (9)

Vidi sve komentare