Svečano obeležen Dan srpskog jedinstva, centralna manifestacija na Savskom trgu

Vesti 15. sep 202117:16 > 21:59 278 komentara

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se u Srbiji i Republici Srpskoj. Vlade Srbije i RS odlučile su da taj praznik bude 15. septembra, na dan kada je 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front. Centralna svečanost održana je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika županu Stefanu Nemanji.

Povezane vesti:

Zvaničnici Srbije i Republike Srpske ranije su pozvali pripadnike srpskog naroda, gde god živeli, da istaknu narodnu zastavu, „trobojku“, na svojim kućama.

Saobraćaj u centru Beograda obustavljen je od 17 časova do ponoći zbog proslave.

Za saobraćaj će biti zatvoreni Nemanjina ulica, Savski trg, Ulica Mihaila Bogićevića, delovi ulica Aleksandra Glišića, Dr Aleksandra Kostića, Železničke, Vojvode Milenka, Savske i Karađorđeve.

Zatvoreno je još 30-tak ulica od Dorćola, preko Terazija, Ulice kralja Milana do autoputa, sa druge strane do Ulice Svetozara Markovića. Linije gradskog prevoza koje prolaze tim ulicama su skraćene, preusmerene ili privremeno ukinute, a ponovo će biti uspostavljene posle 18.20, tamo gde je moguće, dok će trase preko mesta centralne proslave biti zatvorene do ponoći.

19.40 – Svečanost je završena vatrometom uz zvuke pesme „Ovo je Srbija“.

TANJUG/RADE PRELIĆ

Vučić: Vodiću Srbiju da bude još jača i snažnija

19.35 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će „voditi Srbiju da bude još jača i snažnija, da može da pomogne Republici Srpskoj, nikad ne dirajući u pravo Bosne i Hercegovine, da pomognemo našem narodu i u Crnoj Gori i na svakom mestu na kugli zemaljskoj, da zaštitimo svakog srpskog čoveka od progona“.

„Da nam se više nikad ne ponove ni Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, ‘Bljesak’, ‘Oluja’, niti bilo šta drugo. Ni pogrom iz 2004. godine. To je naš zavet“, rekao je Vučić.

On je poručio da „samo jednu stvar mora da kaže svima koji su prethodnih dana pretili Srbiji, koji su izmišljali izjave koje nije dao, reči koje nikad nije izgovorio, a to im je bilo potrebno da još jedan žig sramote stavili na čelo srpskom narodu i Srbiji“.

„Ne pada mi na pamet da vam se pravdam čak ni za vaše izmišljotine, niti da se izvinjavam za bilo šta, već ću svom snagom i dušom – voditi Srbiju da bude još jača“, rekao je Vučić.

Dodik: Prolazili smo golgote, ali nismo dali ono što nam je bitno – slobodu

19.30 – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da smo jedinstvo uvek pokazivali u teškim istorijskim trenucima, što je odredilo karakter našeg naroda i što ga razlikuje od drugih koji su uvek čekali da im slobodu podare drugu.

„Tako je bilo od 1389. do danas. Prolazili smo golgote, ali nismo dali ono što nam je bitno, slobodu. Republika Srpska je ponosna što je zajedno sa Srbijom usvojila Zakon o zaštiti ćirilice i verujem da je to jedan u nizu onih koji ćemo usvojiti zajedno“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ne voli „kada nas zovete Bosancima, mi smo Srbi i ništa me ne povezuje sa tom rečju Bosanac. Mi smo Srbi, nismo ni bosanski Srbi, kao što nisu ni hrvatski Srbi, već smo mi Srbi koji čuvamo svoj identitet“.

Koga ili šta mi u stvari slavimo?

19.14 – Predstavnici vlasti kažu da se Danom srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave čuvaju identitet i državno jedinstvo. Iz Centra za regionalizam kažu da sam praznik ne bi bio sporan da ga zaista ima u Zakonu o praznicima i da ne poziva naše sunarodnike u drugim zemljama da isticanjem zastave krše zakon zemlje u kojoj žive. Upozoravaju da je ovo i način da se poremete odnosi u regionu.

Pogledajte prilog Vanje Đurić:

19.13 – Patrijarh Porfirije izjavio je da prvenstveno čovek mora sebe da izgradi iznutra da bi mogao da gradi jedinstvo sa drugim narodima.

Patrijarh je istakao da čovek „pre svega“ mora da upozna sebe i svoje, a ne drugi da mu govore ko je on.

„Građenje jedinstva za cilj ima stvaralačko zasnivanje sopstvenih darova čime ćemo obogatiti i druge. Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj, jer te drugi neće poštovati ako ti ne poštuješ sebe i svoje“ rekao je on na centralnoj svečasnosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, održanoj kod spomenika Stefanu Nemanji.

On je rekao da je svaki čovek različit, ali ne i suprotstavljen.

Čovek mora da upozna sebe i ono što je njegovo da bi mogao da „raste i napreduje“, dodao je patrijarh.

Potrebno je težiti jedinstvu porodice, odnosno, naroda i ono ne sme biti zasnovano na „sebičnim interesima“, jer je tada svako jedinstvo destruktivno.

„Porodica nije data da bude cilj sama po sebi, nego da bismo naučili da izgradimo sebe u drugima“, kazao je patrijarh.

Delimično normalizovan saobraćaj na Slaviji

19.10 – Saobraćaj na Trgu Slavija normalizovan je oko 18.15 časova iz svih pravaca, osim ka Nemanjinoj ulici i Savskom trgu.

Počela centralna manifestacija

18.33 – Intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, „Moja Republika“ i „Bože pravde“, na Savskom trgu je počela svečana ceremonija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Ristić: Praznik nije provokacija

18.29 – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije provokacija, izjavio je za N1 istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

„Ovde se ne radi ni o kakvoj provokaciji… Ne može se praznovanje praznika na teritoriji jedne suverene države smatrati provokacijom“, rekao je Ristić u Danu uživo na N1.

18.25 – Prisutan je državni vrh Srbije i Republike Srpske, stigao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, član predsedništva BiH Milorad Dodik, patrijarh Porfirije. Tu su i gradonačelnici Beograda i Banjaluke.

TANJUG/RADE PRELIĆ
Filip Krainčanić/Nova.rs
Filip Krainčanić/Nova.rs
TANJUG/RADE PRELIĆ
Vladislav Mitić/Nova.rs
Tamara Marković/Nova.rs

Defile stigao na Savski trg

18.20 – Reporterka N1 sa lica mesta javila je da kolona ulazi na Savski trg, da je prvo mogla da se vidi konjica pripadnika MUP-a, a zatim u svečanim uniformama i pripadnici MUP-a.

18.15 – Na Trgu Slavija susrele su se dve kolone. Stotinu trubača svira pesmu „Tamo daleko“. Sada kolone zajedno nastavljaju defile ka Savskom trgu gde će biti održana centralna ceremonija proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

TANJUG/RADE PRELIĆ

18.10 – Od Spomenika Karađorđu ispred Hrama Svetog Save krenuo je defile pukovskih zastava, to su replike 51 zastave koje su nosili u Prvom svetskom ratu.

Orkestar Garde Vojske Srbije koračnicama prati tu kolonu. Pre defilea ispred Hrama Svetog Save organizovan je kulturno-umetnički

17.56 – Na Trgu republike, kod Spomenika knezu Mihailu, svečanom defileu se pridružila kolona u kojoj su vitezovi Svebora, pripadnici kulturno-umetničkih društava i statisti odeveni u vojničke uniforme. Na čelu defilea sada su pripadnici Konjičke brigade MUP-a Srbije.

TANJUG/RADE PRELIĆ

17.45Krenula povorka od Spomenika vojvodi Vuku

Od Spomenika vojvodi Vuku krenula je povorka koja simboliše ustanike koji su prethodili Vojvodi Vuku. Oni su tradicionalno odeveni u narodnu nošnju.

Prošli su pored spomenika Njegošu koji se nalazi na platou ispred Filozofskog fakulteta.

17.30 – Početak obeležavanja praznika obeležen je počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana

FoNet/SNP

17.20 – Reporterka N1 javila je da se građani već okupljaju na Savskom trgu.

17.15 – U sklopu obeležavanja Dana nacionalnog jedinstva, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su na Ušću organizovali prikaz naoružanja i vojne opreme.

Komentari (278)

Vidi sve komentare