Prošle su 22 godine od ubistva Dragana Maksimovića, odgovornih za zločin – nema

Vesti 04. feb 202313:02 29 komentara

Glumac Dragan Maksimović Maksa koga je u novembru 2000. godine na beogradskom Zelenom vencu pretukla grupa huligana neonacista, jer su verovali da je Rom, preminuo je na današnji dan pre 22 godine. Za taj zločin niko nije odgovarao.

Glumac Dragan Maksimovic prebijen je u noći između 17. i 18. novembra 2000. godine od strane navijača skinhedsa, samo zato što je imao tamniju boju kože. U bolnici je proveo nekoliko meseci, a 4. februara 2001. podlegao je povredama.

Pet godina kasnije, na inicijativu reditelja Gorana Markovića na Zelenom vencu postavljena je spomen ploča u sećanje na ovaj tragičan događaj, a danas su predstavnici pokreta Ne davimo Beograd (NDMBGD) došli da odaju poštu ubijenom glumcu.

Dragan Maksimovic je svoje najzapaženije uloge igrao u filmovima Lepa sela lepo gore, Petrijin venac, Mi nismo anđeli, Stršljen, Crni bombarder, Vreme čuda, Poslednji krug u Monci.

Pozorište mu je posebno bilo drago, a tu je oživeo brojne likove u predstavama Sarajevski atentat, Mandragola, Lenjin, Staljin, Trocki, Kosovska hronika, Suđenje gospođi Bovari… i mnoge druge.

Dvadeset dve godine od njegovog ubistva, za taj zločin niko nije odgovarao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare