„Trpimo nasilje svaki dan“: Prosvetari na protestu ispred Vlade zatražili promenu Krivičnog zakonika

Vesti 16. maj 202412:25 > 13:01 149 komentara

Protest prosvetnih radnika zbog učestalih napada u školama održan je u centru Beograda. Oni su se oko podneva okupili ispred Skupštine Srbije, odakle su krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije, gde su predali zahtev za izmenu Krivičnog zakonika.

Više hiljada nezadovoljnih prosvetnih radnika i građana okupilo se ispred Skupštine Srbije, gde su istakli transparente “Dokle više?”, “Dostojanstvo, sigurnost, ličnost”, uz propratno zviždanje pištaljkama i muziku sa razglasa.

Vanja Đurić/N1
Vanja Đurić/N1
Vanja Đurić/N1
Vanja Đurić/N1
Vanja Đurić/N1
Ana Opačić/N1
Ana Opačić/N1

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbija Mirjana Gašić upitala je vlast treba li još neko da strada, kao što su stradala deca prošle godine i šta je još potrebno da se desi kako bi shvatili kakva je situacija u prosveti sa nasiljem.

Ona je pročitala Proglas prosvetnih radnika i poručila državi da je i nečinjenje nasilje.

Portparolka Granskog sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” Vesna Vojvodić Mitrović rekla je se iz „uspavanog ministarstva obraća Trnova Ružica koja je prespavala godinu dana“.

Ona je upitala zašto ministarka prosvete ne dođe da vidi rezultate mera koje su predložene.

Naglasila je da deca gledaju rijaliti programe i kako najmoćniji u društvu prolaze nekažnjeno i upitala zbog čega najbolja deca neće da budu nastavnici.

Potrebno je razmontirati nastavnički sistem, smatra ona.

Predstavnik Sindikata radnika u prosveti Srbije Danilo Gligorić kazao je da prosvetni radnici doživljavaju traume rešavajući probleme nasilja u školi.

„Nastavnici trpe nasilje svaki dan“, poručio je Gligorić.

Nakon obraćanja organizatora, prosvetni radnici krenuli su u protestnu šetnju. Oni su stigli do Vlade Srbije, gde su predali zahtev za promenu Krivičnog zakonika.

N1/Vanja Đurić
N1/Vanja Đurić
N1/Vanja Đurić
N1/Vanja Đurić
N1/Vanja Đurić

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare