Prosvetari u Nišu štrajkuju u 43 škole

Vesti 01. sep 202209:40 0 komentara
N1

Prosvetni radnici u Nišu, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, započeli su školsku godinu jednodnevnim štrajkom zbog čega drže časove skraćene na 30 minuta, izjavio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić.

Ćirić je za agenciju Beta rekao da Unija sindikata ima svoje članove u 43 škole na području grada Niša i svi su u štrajku.

Povezane vesti

„Štrajkom želimo da skrenemo pažnju javnosti na naše zahteve. Tražimo povećanje zarada za 20 odsto, isplatu 50.000 dinara na ime Svetosavskih nagrada, smanjenje broja učenika u razredima na 24 i veće učešće sindikata u donošenju propisa u oblasti obrazovanja i vaspitanja dece“, istakao je Ćirić.

On je podsetio da su prilikom izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja sindikati bili izopšteni, pa je tako doneta izmena koja omogućuje kombinovanje odeljenja od petog do osmog razreda.

Na području Niša, dodao je, za sada nema kombinovanja odeljenja, ali ne znači da ih neće biti u narednim godinama, pošto je promenjen zakon.