Protest advokata: Ne kompromis, povucite Zakon o parničnom postupku iz procedure

Vesti 01. jun 202115:00 > 20:2873 komentara

Nekoliko stotina advokata okupilo se ispred Advokatske komore Srbije na protestu zbog najavljenog novog Zakona o parničnom postupku, sa kog je poručeno da o njemu nema kompromisa i da traže da se povuče iz procedure.

Advokatica Jelena Pavlović, obraćajući se na protestu, navela je da su nepotrebne izjave kojima su, kako kaže, bombardovani – da će se raditi na zakonu dok se ne postigne konsenzus. „A mi to zovemo kompromis. Sa Zakonom o parničnom postupku nema kompromisa“, istakla je.

Ona je rekla da smo danas svedoci posledica eksperimentisanja u pravnom sistemu, „počev od javnih beležnika“ koji naplaćuju ostavinsku raspravu za prosečan stan u Beogradu 70, 80 hiljada dinara. „Ali  zato nema ko u sudu da iznese predmet, nema ko da sudi, nema gde da se sedi, nema sredstava za dva saradnika čije su zarade u visini te jedne overe i tu analizu Ministarstvo pravde ne vrši. Pitamo zašto“, dodala je na skupu.

Povezano:

Pavlovićeva je rekla da Ministarstvo ne vrši ni analizu efekata rada javnih izvršitelja koji su, kako kaže, „izazvali ozbiljne povrede ustavnih prava građana i koji, bez sankcije, vrlo često postupaju bahato i neprofesionalno pozivajući se na, takođe, skandalozan Zakon o izvršenju  i obezbeđenju“.

Ta analiza koju vrši ministarstvo pokazuje navodnu efikasnost kroz ubrzanje postupka, ali, gospodo, brzina i efikasnost su dva različita pojma koja vi nikako da shvatite, dodala je.

Kaže da je narodu dosta tih eksperimenata. „Ne gubite vreme sa pregovorima kako bi se postigao kompromis oko nacrta zakona (o parničnom postupku), jer mi, svesni ovih činjenica kao i pogubnog, krajnje neustavnog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, poručujemo – za ostvarivanje prava u državi Srbiji nema više kompromisa. Zato tražimo da povučete skandalozni nacrt zakona iz procedure. Niko više nije dužan da trpi silovanje pravnog sistrema i neće ga trpeti. Ovo je naša zemlja, zemlja sa velikom pravnom tradicijom, zemlja koja je četvrta u Evropi imala građanski zakonik i to bi svaki član Radne grupe trebalo da poštuje, a ne da preuzme ulogu glasnogovnornika nakaradnih ideja i daljeg urušavanja pravnog poretka Republike  Srbije. Neki od članova Radne grupe ne bi smeli više da sede tu, neka se sami preispitaju zašto. Advokati nisu pučisti i nisu prevaranti i neka je sramota svakoga ko se na taj način obraća javnosti. Još jedno – Zakon o parničnom postupku je osnovni sistemski zakon kojim građani Republike Srbije pred sudovima ostvaruju svoja prava i interese i ujedno je pravni okvir za rad advokata. Zato šaljem još jedno upozorenje – uređen pravni sistem je nacionalni interes Republike Srbije“, navela je Pavlovićeva u obraćanju.

Kako je novinarima nešto ranije rekao rekao advokat Čedomir Kokanović, advokati zahtevaju povlačenje predloga zato što ga smatraju lošim za građane Srbije.

On je rekao da je ne žele pregovore, ne žele razgovor o crvenim linijama, jer je, kako kaže, ceo zakon crvena linija,

„Predlog je napravljen u tajnosti… Naša komora, koja je trebalo da prestavlja naše interese u radnoj grupi, je postupala takođe u tajnosti i mi smo iznenađeni. Nemam poverenja u namere učesnika i tražimo da se zakon povuče“, izjavio je Kokanović.

On je dodao da advokati traže formiranje nove radne grupe koja bi napravila novi predlog zakona – u korist opšteg interesa.

Na pitanje da navede šta je najlošije u predloženom zakonskom rešenju, advokat je rekao da se oštećenima onemogućuje da traže pravdu pred sudom i da taj zakon ide u korist banaka.

Advokati su, zatim, krenuli u protestnu šetnju do Ministarstva pravde.

Na pitanje koji su sledeći potezi, Kokanović je rekao da su zahtevi jasni i da nema pregovora.

„Naši zahtevi su jasni, pregovora nema i ova situacija će eskalirati dok se zakon ne povuče“, rekao je Kokanović.

Komentari

Vaš komentar