Protest aktivista i meštana borskih sela, transparenti ispred kineske ambasade

Vesti 27. mar 202213:11 > 19:04 12 komentara

Predstavnici Ekološkog ustanaka, koalicije Moramo i meštana Slatine, Krivelja, Metovnice i ostalih sela kod Bora organizovali su danas protest u Beogradu. Oni su se najpre okupili ispred zgrade Pinka, odakle su krenuli u šetnju do Ambasade Kine. Ispred ambasade su ostavili transparente: "Stop trovanju borske dece", "Sačuvajmo reku Pek", "Ne damo Bor".

Protest ispred ambasade Kine bio je zakazan za 14 sati.

POVEZANE VESTI

Ekološki ustanak je ranije u otvorenom pismu predsedniku Kine Si Đinpingu ocenio da su kompanije iz te zemlje „saučesnici u stravičnom trovanju“ koje ostavlja „nesagledive i nepovratne posledice“ po zdravlje građana Srbije, zdravlje dece i prirode.

„Razumemo da vaš cilj jeste oslobađanje od postrojenja koja zagađuju životnu sredinu Kine, ali levičarski druže Si, otrovi ne znaju za državne granice – astma, kancer i emfizem se na isti način razvijaju i u kineskim i u srpskim plućima“, naveo je Ekološki ustanak.

Ekološki ustanak je poručio kineskom predsedniku da je u vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića pronašao savršenog partnera jer je on, „stečajni upravink“ srpskog društva zdravlje građana i budućnost dece uračunao u konkurentnost i dodatni profit mnogih kompanija sa prljavom tehnologijom, kako kineskih tako i iz mnogih drugih zemalja.

Ta organizacija je navela i primere zrenjaninske fabrike Linglong pravi, smederevske Železare i RTB Bora.

„Druže Si, internacionalizma nam, ovo pismo nije usmereno protiv drage nam Kine niti kineskog naroda, jer mi u odbrani naših ljudi, zemlje, vode i slobode ne pravimo razliku. Otrovi su otrovi, ma iz čijeg dimnjaka da izlaze“.

„Kineske kompanije su dobrodošle u Srbiju, ali pod uslovima koji odgovaraju civilizovanom poslovnom i međudržavnom partnerstvu koje podrazumeva poštovanje zakona, radnog prava i standarda zaštite životne sredine“, dodaje se.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare