Protest dela radnika klinike „Laza Lazarević“, traže smenu v.d. direktorke

Vesti 29. sep 202217:087 komentara
Izvor: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Nezadovoljni radnici Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" zatražili su na protestu momentalnu i neopozivu ostavku v. d. direktorke te ustanove Ivane Stašević Karličić.

Postoje i drugi zahtevi koji će doći na red, kao što su razmatranje koliko je Klinika adekvatno vođena tokom petogodišnjeg upravljanja Stašević Karličić, i kažnjavanja, pretnje i disciplinski postupci koje je ona sprovela protiv zaposlenih, izjavila je specijalista psihijatrije zaposlena u ispostavi Klinike u Padinskoj skeli Nadežda Pucar.

Ona je naglasila da protest nije štrajk sa obustavom rada, jer zaposleni u Klinici to sebi ne mogu da dozvole pošto nije moralno uskraćivati lečenje pacinetima, ali je naglasila da je njihov rad do te mere onemogućen da su morali da protestuju i obrate se javnosti.

Pucar je kazala da Stašević Karličić insinuira da je protest „instruisan spolja“ i ukazala da to nije tačno, već da su zaposleni i Klinika „ruinirani iznutra petogodišnjim delovanjem“ Stašević Karličić.

Pucar je ocenila da je Stašević Karličić svojim činjenjem i nečinjenjem stvorila poslovnu politiku koja podrazumeva svakodnevna kažnjavanja, pretnje, vređanja i omalovažavanja rada zaposlenih u Klinici.

Da li će nečiji rad biti ocenjen kao adekvatan, dodala je, ne zavisi od kvaliteta rada zaposlenih, već od njihove lojalnosti.

Navela je da zbog toga zaposleni dolaze na posao u stalnom strahu i neizvesnosti, što kreira „zombije“ koji isključivo rade ono što im se kaže, da implementitraju ono što znaju, „ali da to ne povredi ničiju sudbinu“.

Pucar je naglasila da pacijenti dobijaju terapiju „iz palete koja je dostupna“, a njihovi obroci u Padinskoj skeli su „minimalni, vrlo oskudni, a grejanje još oskudnije“, dodavši da je prošle zime u Padinskoj skeli bilo uključivano „na par sati“ dnevno.

Zbog toga su pacijenti „gladni i spavaju obučeni u jakne“, a zbog čestih premeštanja lekara sa jednog na drugo radno mesto „više ne znaju ko ih leči“.

Pucar je dodala da se muke pacijenata nastavljaju i nakon otpuštanja sa Klinike, jer mnogo lekara nema prava na dispanzerske preglede i zato pacijenti ne mogu da dolaze na kontrolu kod svog lekara, iako je terapeustki odnos koji sa njima grade od izuzetnog značaja.

Komentari

Vaš komentar