Kažu – klinika pripada koalicionom partneru: Protest zaposlenih u Lazi Lazarević

Vesti 17. maj 202314:07 37 komentara

Zaposleni koji zahtevaju ostavku v.d. direktorke Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu okupili su se u podne ispred zgrade klinike, a potom krenuli u protestnu šetnju do zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici.

Saobraćaj ispred zgrade Vlade nakratko je bio blokiran.

Jedan deo zaposlenih i dalje je skeptičan da li će im zahtevi biti ispunjeni, jer, kako ističu, punih devet meseci protestuju, a niko od nadležnih im nije izašao u susret. Kažu da se nadaju da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Oni su u podne počeli protest ispred klinike, krenuli u šetnju, nakratko blokirali saobraćaj u Kneza Miloša, a trenutno su ispred zgrade Vlade i kažu da ne mogu da preciziraju do kada će biti tu.

„Dozvolite mi prvo da izjavim duboko i iskreno saučešće svim porodicama žrtava velikih tragedija koje su se dogodile u poslednjem periodu kod nas, da se svima izvinim što mi kao zdravstveni radnici u psihijatriji nismo bili u mogućnosti da bolje i više pomognemo u očuvanju i poboljšanju našeg mentalnog zdravlja“, rekla je doktorka u klinici „Laza Lazarević“ Aleksandra Đerić za N1.

Istakla je da su oni devet meseci u štrajku i da im je osnovni zahtev smena v.d. direktorke, ali da imaju i druge zahteve.

„Jedan od njih je i ponovno otvaranje odeljenja za adolescente, koje je zatvoreno odlukom direktorke, više puta smo ukazivali na značaj takvog odeljenja, niko nas tada nije shvatio ozbiljno, niko nije shvatio dok se nešto ne dogodi na našem pragu značaj onoga što mi govorimo“, kaže ona.

Dodaje da jasno objašnjenje zašto je to odeljenje zatvoreno nikad nisu dobili.

„To je bilo neposredno pre početka kovid infekcije. Ono se vodi na sajtu da i dalje radi, postoji na našem sajtu, zvanično ako čitate sajt ono radi, a u stvari godinama već ne radi“, kaže.

Prema njenim rečima, „teško je boriti se u društvu protiv nasilja, ako nasilje postoji u samoj referentnoj prihijatrijskoj klinici koja je najstarija na Balkanu“.

N1

„Ogledalo se kroz različite oblike, jedan od njih je i zatvaranje odeljenja, drugi je sam odnos prema zaposlenima, gde su se u svakom trenutku sklanjali i ponižavali ljude koji su iskusni, koji znaju svoj posao i smatrali da treba da rade kako su naučili i godinama radili“, kaže.

Ističe da je pre početka štrajka 25 lekara dalo otkaze i nekih 30 ili 40 tehničara.

„Od početka štrajka štrajkači su stalno zastrašivani, podeljeno je pet otkaza, mnogo upozorenja pred otkaz, zastrašivanja na različite načine, premeštanje s jednog na drugo radno mesto. Sve je prijavljeno nadležnim institucijama, Ministarstvo zdravlja nas podržava, ministarka zdravlja je već dala predlog za smenu v.d. direktorke. Predlog se nalazi na Vladi, ali od četvrtka do četvrtka mi ne stignemo na red kadrovske komisije, danas je sreda, zato smo tu, da vidimo hoće li u četvrtak biti na dnevnom redu smena koju je ministarka zdravlja tri puta predložila“, kaže ona.

Pročitajte još

Naglašava da je iza njih „i bukvalno i konkretno stalo ministarstvo zdravlja i ministarka“.

„Odgovor koji mi dobijamo je da klinika ‘Laza Lazarević’ pripada koalicionom partneru i da oni nemaju adekvatnog kandidata. Mi ne ulazimo u to kome pripada, mi nećemo da se zdravstvo politizuje, tražimo da svako radi svoj posao i da predložena smena dođe na red kadrovske komisije“, kaže ona.

Na pitanje kakav odnos imaju sa v.d. direktorkom, kaže da se nijednom nisu sastali sa njom i da nemaju komunikaciju.

„Postoji veliki broj krivičnih prijava koje su podnete protiv direktorke, nijedna nije odbačena, uglavnom su vrlo ozbiljne predistražne radnje, komunikacija nam je sada preko krivičnih prijava, preko otkaza, preko zastrašivanja“, kaže ona.

Podseća da su pre devet meseci rekli da neće odustati.

„I nećemo i dalje, sva četiri godišnja doba smo proveli na ulici, od 19. septembra. Čekamo da se smena dogodi, smatramo da ćemo danas da uradimo ipak jedan bitan i značajan korak, da će doći do prekretnice, da će se ta smena dogoditi“, kaže Đerić.

„Direktorka se ne smenjuje zato što SPS ne dozvoljava njenu smenu, do nas dolaze razne informacije, da su to u pitanju privatne, kumovske veze, da je ona kuma ovog ili onog političara…“, kaže doktorka Anita Milanović.

N1: Na osnovu čega tvrdite da politika stoji iza cele ove priče?

„Zato što su nam tako rekli u Vladi Srbije, ništa ne bismo rekli drugačije od onoga što nam je rečeno. Mi bismo voleli da nije politika, onda bi bilo mnogo lakše“, kaže doktorka Anita Milanović

Nezadovoljni radnici klinike su u štrajku već devet meseci, a u međuvremenu su održali nekoliko protesta i konferencija za štampu na kojima su iznosili ozbiljne optužbe na račun direktorke. Da treba da bude smenjena – pre nekoliko meseci rekla je i ministarka zdravlja Danica Grujičić, ali se to nije dogodilo.

Protest je pratila reporterka N1 Jelena Mirković:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare