Protest Eko straže: Koliko je problema, možemo da protestujemo na sedam dana

Vesti 03. sep 202120:17 4 komentara

Neformalna grupa građana Eko straža održaće u subotu, 4. septembra protest zbog zagađenja vazduha, drugi u nizu pod nazivom Protest za bezopasan vazduh, a prema rečima Ivana Jagića iz tog udruženja, protest će biti jednostavan i koncizan, sa željom da se napravi korak napred u celoj ekološkoj problematici Srbije, pre svega kada se radi o rešavanju problema zagađenja vazduha u zimskoj sezoni.

Jagić je u Danu uživo na TV N1 rekao da će protest početi u 18 časova na platou na Trgu Slavija, nakon čega će biti šetnja do Trga republike, gde će izneti svoje zahteve ljudima na odgovornim pozicijama.

Povezane vesti

„To je vrsta pritiska na institucije da krenemo korak napred i dođemo do optimalnog rešenja na nivou cele zemlje“, kazao je Jagić.

On je istakao da imaju tri glavna zahteva: da čim dođe do ozbiljnijeg zagađenja, bilo koja institucija izađe na bilo koju televiziju i kaže građanima o kakvom se zagađenju radi, kakvim česticama, i šta da preduzmu.

Takođe, dodaje, „šta ćemo raditi sa školama i vrtićima, jer oni koji najviše pate su najmlađi, da li vrtići treba da primene neke mere prevencije“ – to je drugi zahtev.

„Treći zahtev je da se uspostavi mehanizam kažnjavanja i individualnih, manjih zagađivača, i onih velikih“, poručuje Jagić.

Dodaje da na protestu, koji će trajati najviše 45 minuta, očekuje obične ljude, najviše roditelje, jer deca su najugroženija.

Podseća da je ovo drugi protest Eko straže, posle januarskog, na kojem je bilo pet-šest hiljada ljudi.

„Sada očekujemo više ljudi. Toliko problema ekološke prirode u Srbiji ima da možemo da pravimo proteste svakih sedam dana“, poručuje on.

Podseća da se približava nova grejna sezona, i da će verovatno i ove godine biti u opticaju nekvalitetan ugalj.

„Važno je da priznamo problem, da ga ne zataškavamo, stvarno je sramota. Industrija mora da postoji, ali ceo razvijeni svet se okreće zelenim tehnologijama, zašto ne i mi“, zaključuje Jagić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare