Protest ispred ambasade Nemačke i šetnja do Predsedništva zbog situacije na KiM

Vesti 30. maj 202320:13 > 21:42 114 komentara

Grupa građana, koja se okupila u znak podrške Srbima na Kosovu i Metohiji, završila je protest ispred Predsedništva Srbije. Oni su pre toga bili ispred nemačke ambasade i blokirali saobraćaj u Ulici kneza Miloša. Najavljeno je da će novi skup biti organizovan u sredu u 18 časova ispred Hrama Svetog Save, gde će biti održan moleban, a da će se potom krenuti u šetnju.

Oragnizatori protesta su rekli da imaju samo jedan zahtev, a to je da predsednik Aleksandar Vučić ispuni obećanje koje je dao, a to je da zaštiti srpski narod na severu Kosova, javio je reporter N1 sa lica mesta.

Nakon iznetog zahteva, okupljeni su kratko uzvikivali „izdaja“. Posle toga na skupu su upaljene dve baklje, a okupljeni su pevali „Oj, Kosovo, Kosovo“.

Uz povike „Kosovo je srce Srbije“, učesnici skupa uputili su se prema Andrićevom vencu do Predsedništva Srbije. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bili su raspoređeni u okolnim ulicama.

Na skup su građane sinoć pozvale organizacije Srpska omladina za Kosmet i Pokret za odbranu Kosova i Metohije. Kako je javio naš reporter sa terena, na skupu nema nikakvih obeležja, a sa megafona se čuo zvuk sirene.

Među okupljenima su i poslanik Dveri u skupštini Srbije Borko Puškić, samostalni poslanik Aleksandar Jerković, kao i jedan od osnivača Pokreta za odbranu Kosova i Metohije istoričar Miloš Ković, prenose agencije.

Kako prenosi televizija Nova jedan od učesnika protesta profesor Miloš Ković je rekao da su okupljeni došli da pruže podršku našim građanima na Kosovu, ali i da zahtevaju da se „Aleksandar Vučić vrati u ustavna ovlašćenja, a ako nije sposoban za tako nešto da podnese ostavku“. Ković  je rekao da ostavku treba da podnese i Vlada Srbije.

Na pitanje zašto protestuju baš ispred ambasade Nemačke, TV Nova prenosi da je Ković rekao da „u Nemačkoj vide jednog od krivaca za evropski sporazum koji smatraju štetnim“.

Okupljeni kažu i da nemaju nikakve veze sa protestom koji je najavljen za petak u 17 sati ispred spomenika Cara Nikolaja u Beogradu i ograđuju se od tog protesta, prenosi Nova S.

Ković je dodao i da zahtevaju prekid pregovora pod okriljem Evropske unije i povratak u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare