Protest na Kosovu zbog silovanja, od početka godine prijavljeno 36 slučajeva

Vesti 31. avg 202217:36 5 komentara
Kosovo mapa
Shutterstock

Na Kosovu je od početka godine do kraja juna policiji prijavljeno 36 slučajeva silovanja, rečeno je na protestu građana protiv nasilja nad ženama održanom u Prištini povodom silovanja jedanaestogodišnje devojčice.

„Ovaj slučaj putem kolektivnog šoka, nikako ne treba da nas iznenadi zato što mi svakodnevno podižemo glas protiv nasilja koje nam se čini, našim drugaricama i ženama širom Kosova“, rekla je jedna od organizatorki protesta Trina Binaku, preneo je KoSSev.

Povezane vesti:

Na protestu je zatraženo da se zaštite žene i devojke, a da se silovatelji kazne, a okupljeni su uzvikivali „Ne možemo više“, „Pedofili u zatvor“, „Dole patrijarhat“ i „Silovatelji u zatvor“ i u rukama nosili fotografije i imena petorice osumnjičenih za silovanje devojčice.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići istakao je da će država i društvo „nepokolebljivom snagom zakona zaštititi devojke i žene“.

Građani su tokom protesta na zgradama Ministarstva pravde, kosovske vlade, predstavništva tužioca, sudskog saveta, policije i Ministarstva unutrašnjih poslova ofarbali crvenom bojom table sa imenima tih institucija

Kosovskoj policiji u subotu je prijavljen slučaj silovanja maloletnice za koji je osumnjičeno pet osoba među kojima je bilo i maloletnika.

Svi osumnjičeni su uhapšeni i određen im je jednomesečni pritvor.

Dan nakon toga direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti podneo je ostavku „iz ličnih razloga i profesionalne savesti“, a je to učinio i direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloletinicima Alji Gaši.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare